Locatie: Spant! Bussum | Prijs (excl. BTW): € 895,-

Discussies worden feller, aanvallen persoonlijker, we leven in een tijd waarin polarisatie aan de orde van de dag is. Waarin crisis op crisis volgt en het maatschappelijke debat dreigt vast te lopen. Met alle gevolgen van dien voor de reputatie van organisaties. Of het nu een gemeente, bank, ministerie, supermarktketen, energiemaatschappij, NGO of fondsenwerver is: iedereen heeft ermee te maken. Hoe ga je hiermee om als woordvoerder? Kun je hier verandering in brengen, en zo ja: hoe? En ook belangrijk: welke rol spelen de media hierbij?

Hierover gaat het 29e Praktijkcongres Succesvol Persbeleid met als thema: ‘reputatie in tijden van polarisatie’. We hebben het onder meer over het versterken van het stille midden, over social media als broeinest van het ‘wij/zij’-denken, over de soms hoogoplopende spanningen in de relatie tussen woordvoerder en journalist, over politisering van issues, maar ook over de (toenemende) macht van de minderheid.

Natuurlijk zoals altijd met scherpe debatten, puntige TED-Talks en actuele cases. Met als klap op de vuurpijl een interview met bruggenbouwer pur sang: Johan Remkes. Genoeg redenen om op dinsdag 10 oktober aan te schuiven bij dagvoorzitter Twan Huys.


Supporters:

     


Programma

08.30 REGISTRATIE EN KOFFIE


09.25 OPENING DOOR DE DAGVOORZITTER


Twan Huys - TV-journalist


09.30 POLARISATIE: POLEN BESTRIJDEN OF HET MIDDEN VERSTERKEN?


Het Wij/Zij-denken uit zich telkens scherper in Nederland. In debatten zorgen de uitersten voor polarisatiedruk op het midden. Ben je voor of tegen? (de wolf, Schiphol, het Kabinet, zwarte Piet, vlees, windmolens, het AZC…) Media leveren met hoor en wederhoor brandstof voor wij-/zij denken en woordvoerders doen dat (onbedoeld) ook meer dan eens. Hoe kom je hieruit? Wat kun je doen als woordvoerder wanneer jouw organisatie hiermee te maken krijgt? Bart Brandsma verdiept zich al bijna 20 jaar in polarisatie, werkt met professionals, van politie tot burgemeesters, van gemeenten, rechtbank tot ministeries. Het is voor elke professional of organisatie zaak om heel precies en strategisch te positioneren in wij-zij. Hoe doe je dat? Dat hoor je van Bart.
Bart Brandsma - Polarisatie-expert, Sociaal en Politiek Filosoof - Directeur ‘Inside Polarisation’


10.20 DEBAT WAT IS DE ROL VAN DE MEDIA IN DE POLARISATIE? EN ZOU HET ANDERS KUNNEN?


De media willen het debat graag voeren met een mening vóór en een mening tegen. Het liefst zo scherp mogelijk. In de praktijk leidt het er frequent toe dat mainstream groeperingen in het debat tegenover splintergroeperingen worden gezet. Omdat beide partijen doorgaans evenveel spreektijd krijgen, ontstaat het beeld dat ze beiden een min of meer even grote groep representeren. Het kleine uiterste wordt groot gemaakt! Met polarisatie als gevolg. Kan dit anders? Waarom niet óók het stille midden een stem geven in het geheel, zodat het een meer genuanceerd beeld geeft? Debat met 3 journalisten van verschillende media.
Rennie Rijpma - Hoofdredacteur - AD
Renzo Veenstra - Hoofdredacteur - Omroep Brabant
Herman Meijer - Hoofdredacteur Op1

11.00 OCHTENDPAUZE


11.30 TED-TALK SOCIAL MEDIA, HET BROEINEST VAN 'WIJ/ZIJ'-DENKEN: (HOE) REAGEER JE?


De discussies op social media lijken steeds heftiger te worden. De reacties die je krijgt als organisatie steeds lelijker. Met heel veel des/mis-informatie die de wereld ingaat. Wat doe je ermee? Wanneer reageer je en wanneer niet? En als je reageert: hoe dan? Factchecker Marieke Kuypers neemt je mee in de wereld van online polarisatie.
Marieke Kuypers -  Presentator Online Videoserie Des-informatie voor Pointer (2022-2023)


11.50 KUNNEN WE DE RELATIE TUSSEN WOORDVOERDER EN JOURNALIST DEPOLARISEREN?


Er is niet alleen sprake van polarisatie in de maatschappij maar ook in de relatie van journalist en persvoorlichter. Journalisten klagen regelmatig dat woordvoerders zich verschuilen achter gelegenheidsargumenten en onvolledige informatie geven, terwijl woordvoerders juist vinden dat journalisten te veel op zoek zijn naar sensatie in plaats van de waarheid. De sfeer wordt harder en de kritiek persoonlijker. Wat is ervoor nodig om woordvoerders en journalisten constructiever te laten samenwerken? Aan tafel zitten Ton van der Ham en Eric Trinthamer. Zij kennen elkaar van een incident in 2018 toen Eric als Hoofd Woordvoering van het UMC Utrecht Ton verbood om een bijeenkomst over ‘openheid en patiëntveiligheid’ te filmen. Het liep zo uit de hand dat Ton ter plekke wegens huisvredebreuk werd gearresteerd. Voor Ton aanleiding om zich te verdiepen in de relatie tussen journalist en woordvoerder, met het boek ‘Voorbij het wantrouwen’ als resultaat. Een van zijn conclusies: er moet meer rust en minder wantrouwen komen tussen beide partijen. Maar hoe bereik je dat? Daarover praat dagvoorzitter Twan Huys met Ton en Eric.
Eric Trinthamer - van juni 2016 tot januari 2021 woordvoerder UMC Utrecht
Ton van der Ham - Onderzoeksjournalist - Zembla


12.30 LUNCH


13.30 CASE SCHIPHOL COMMUNICEREN MIDDENIN EEN MAATSCHAPPELIJK DEBAT


Geen enkele organisatie kan zich meer afzijdig houden van het maatschappelijke debat. Publiek en politiek verwachten steeds vaker dat een organisatie zich uitspreekt over actuele maatschappelijke issues en daar ook actief naar handelt. Of het nu gaat om het stikstofdebat, de energiecrisis, diversiteit en inclusiviteit of de oorlog in Oekraïne. Schiphol is zich hier al langer terdege van bewust. Welke lessen heeft zij hieruit getrokken? Wat is de woordvoeringslijn wanneer het gaat om gevoelige issues? Hoe wordt het intern afgestemd én gecommuniceerd naar de medewerkers? Kees Boef, Directeur Corporate Affairs, neemt je mee in de praktijk van Luchthaven Schiphol die te maken heeft met een veelheid aan actuele issues.

Kees Boef - Directeur Corporate Affairs - Schiphol Group


14.05 INTERVIEW MET EEN BRUGGENBOUWER PUR SANG


Toen het stikstofdossier volledig was vastgelopen, wist hij het vlot te trekken en de gesprekken weer op gang te krijgen. Op één of andere manier wist hij de toon te vinden waardoor partijen zich erkend en gehoord voelden. Ineens kon er weer wél wat. Ineens werd het debat weer op de inhoud gevoerd. Hoe kreeg hij dat voor elkaar? Hoe sla je een brug tussen partijen die zo ver van elkaar lijken af te staan? Gaat het om luisteren, om erkenning, of is er meer? Interview met Johan Remkes over zijn rol als bruggenbouwer in het stikstofdebat.
Johan Remkes - winnaar Machiavelliprijs 2022 voor rol in stikstofcrisis


14.45 MIDDAGPAUZE


15.15 TED-TALK BEN JE NOU EEN DISCUSSIE AAN HET WINNEN OF ELKAAR AAN HET VERLIEZEN?


Dit jaar introduceerde SIRE de campagne 'Verlies elkaar niet - als polarisatie dichtbij komt’. Edward Stolze is de campagnestrateeg achter dit filmpje. Waarom heeft hij gekozen voor deze benadering, deze tone-of-voice en deze woorden?
Edward Stolze - Eigenaar Being There
Campagnestrateeg SIRE-campagne 'Polarisatie'


15.35 TAFELGESPREK HOE OM TE GAAN MET DE MACHT VAN DE MINDERHEID?


Nederland wordt activistischer. Individuele burgers en protestbewegingen manifesteren zich steeds luider. Via de media, maar ook met acties direct gericht op de organisatie waarmee zij het oneens zijn. Zo kregen Ahold Delhaize en de Universiteit van Amsterdam te maken met de klimaat-protestbewegingen en werden vergaderingen verstoord en gebouwen bezet. Ook de discussie over ‘woke’ is gepolariseerd. Acties van relatief kleine groepen die veel media-exposure krijgen voor hun boodschap. Hoe gaan deze organisaties hiermee om? Hoe ziet hun persbeleid eruit op dit punt? Welke tone-of-voice voeren zij? Hoe reageerden de ‘opponenten’ en hoe wordt er in de media over bericht? Welke lessen zijn hieruit te trekken? En: wat vindt journalist Karel Smouter, Redacteur met de portefeuilles Maatschappelijk onbehagen en Geestelijk leven voor NRC, van het gevoerde beleid van deze organisaties?
Yasha Lange - Hoofd Corporate Communicatie - Universiteit van Amsterdam
Elvira Bos - Directeur Media en Externe Relaties - Ahold Delhaize
Karel Smouter - Redacteur Binnenland - NRC / auteur 'Blauw, Wit, Rood'


16.15 LIVE INTERVIEW KEYNOTE SPEAKER ALEXEY ARESTOVYCH,
PRESIDENT ZELENSKY'S FORMER STRATEGIC COMMUNICATION ADVISOR


The right words & attitude to connect people in times of extreme polarisation
Until the beginning of this year, Alexey Arestovych was the Strategic Communications Advisor of President Zelensky regarding the invasion of Russia in the Ukraine. He soon was known as “The Therapist in Chief”. This because of the consequently positive angle that he gives to his daily debriefing on TV of the war situation, aiming to motivate the Ukraine people and to prevent escalation. Alexey doesn’t believe in easy propaganda nor in victimhood. He tries to build allies, also in the opposite camp, or as he says: “a clever man seeks allies, while a stupid one pushes away friends”. How do you choose the right words and attitude in times of extreme polarisation? Twan Huys in an Interview with Alexey Arestovych.


17.00 BORREL
  • Corner-Stone Marketing & Sales Programmes BV
  • Lorentzplein 34, 2012 HJ Haarlem
  • 023 - 542 19 26
  • info@corner-stone.nl