Locatie: Media Plaza Utrecht | Prijs: € 795,-

Wat bepaalt of de publieke opinie kantelt ten aanzien van een bepaald issue? Kun je dat zien aankomen? En misschien nog belangrijker voor jou als woordvoerder: kun je die kanteling beïnvloeden? Welke rol spelen de media in dit geheel?

Daarover gaat het 26e Praktijkcongres Succesvol Persbeleid. Met scherpe debatten, TEDx talks, een minicollege reframing en discussies over de opiniekanteling bij het vuurwerkdossier, de onderwijsstakingen en voedselverspilling. Én met actuele cases over het CBR, de Grand Prix Zandvoort en, natuurlijk, de Corona-crisis. Als klap op de vuurpijl, een gesprek met opiniemaker Tim Hofman (#BOOS BNNVARA) over het agenderen en beïnvloeden van issues. Genoeg redenen om op dinsdag 6 oktober aan te schuiven bij dagvoorzitter Diana Matroos.Programma

08.30 REGISTRATIE EN KOFFIE

09.25 OPENING DOOR DE DAGVOORZITTER


Diana Matroos - TV-Journalist, Bestuurslid SIRE

09.30 DE LOGICA VAN HET TIPPING POINT

Het lijkt soms onverklaarbaar waarom de publieke opinie t.a.v. een issue ineens kantelt. Toch zijn er patronen te herkennen als je issues nauwlettend volgt. Arco Timmermans deed dat en ontdekte een aantal bepalende factoren. Hij licht toe en geeft handvatten wat deze wetenschap betekent voor de woordvoerder: aan welke knoppen moet je draaien als je de kanteling van de publieke opinie wilt versnellen of vertragen?
Arco Timmermans - Bijzonder Hoogleraar Public Affairs - Universiteit Leiden

10.10 VOEDEN DE MEDIA DE PUBLIEKE OPINIE OF ANDERSOM?                                   DEBAT

In hoeverre is wat er in de media verschijnt een afspiegeling van wat er werkelijk leeft onder de bevolking? Natuurlijk lichten de media er zaken uit die opvallen, die anders zijn. Dat strookt niet altijd met hoe het overgrote deel van de bevolking denkt, maar het beïnvloedt wél. Anderzijds kun je zeggen dat de media hun oor te luister leggen bij dat wat er leeft in de samenleving (o.m. via social media) en dat een groter bereik geven. Voeden de media de publieke opinie of is het juist andersom en bepaalt het publiek wat er in de media verschijnt?
Lisette Ebeling Koning - Director Corporate Communicatie - KLM
Merel van Leeuwen - Hoofd Media & Strategie - Openbaar Ministerie
René van Brakel - Hoofdredacteur - EenVandaag
Wierd Duk - Algemeen Verslaggever - De Telegraaf

10.45 OCHTENDPAUZE

11.15 3x ‘à la TEDx’

1. DIGITAAL (TEGEN)GAS GEVEN

Als bezorgde vader maar ook als doorgewinterde campagnestrateeg introduceerde Mark Thiessen eind 2019 de website ‘Nederland Vaccineert’. Dit als tegenwicht voor de fanatieke anti-vaccinatie lobby op internet. En met succes, gezien de aangescherpte regelgeving. Mark Thiessen over de wetten van ‘digital public affairs’.
Mark Thiessen - Eigenaar - Campagnebureau ‘Meute’

2. OVER HET DE-BUNKEN VAN NEPNIEUWS EN HET SLAAN VAN BRUGGEN


Nepnieuws en onzinverhalen zijn als distelblaadjes aan je sokken. Ze beschikken over grote plakkracht, zijn moeilijk te verwijderen en verspreiden zich moeiteloos. In deze Tedtalk gaan we op zoek naar hoe dat komt. Wat maakt dat sommige verhalen na zeven vernietigende fact checks alleen maar populairder zijn? Om dat te snappen is het belangrijk om meer te weten over de betekenis van overtuigingen in deze tijd. Als je daarin inzicht hebt, weet je beter wat je kunt doen tegen nepnieuws. Maar vooral ook hoe je tegenstellingen kunt overbruggen.
Harrie van Rooij - Communicatiestrateeg, publicist en trainer - Ministerie van Financiën

3. MET STILTES DE PUBLIEKE OPINIE BEÏNVLOEDEN

In de vorming van de publieke opinie wordt de rol van subtiele signalen vaak onderschat. In felle debatten zoals over Zwarte Piet bijvoorbeeld, gaat de aandacht vaak naar de ‘schreeuwers’. Maar de silent majority kijkt in gesprekken vooral naar subtiele indicaties van bevestiging of afwijzing. Namkje Koudenburg deed onderzoek naar de invloed van die signalen in het vormen van de publieke opinie.
Namkje Koudenburg - Universitair Hoofddocent Sociale Psychologie - Rijksuniversiteit Groningen

12.00 REFRAMING                  MINI-COLLEGE

Frames horen onvermijdelijk bij beeldvorming, ook als die frames voor een verkeerd beeld zorgen. Natuurlijk kun je dan met de feiten proberen een frame te verdrijven, maar lukt dat ook? Vaak blijken frames hardnekkiger dan goede argumenten. Feiten worden pas gehoord als ze een ijzersterk reframe passen. Hoe kom je aan een reframe voor iets als 'sjoemelsoftware' of 'aflosboete'? Framing-expert Sarah Gagestein geeft een mini- college, reikt handvatten aan, bespreekt enkele actuele voorbeelden en gaat samen met de deelnemers een aantal frames reframen.
Sarah Gagestein - Framing-expert - Taalstrategie

12.45 LUNCH

13.30 OPINIE MAKEN & KRAKEN

Tim Hofman, presentator van het online programma #BOOS en koning van de burgerinitiatieven, heeft al menigmaal laten zien dat opiniemakers een grote invloed hebben op het al dan niet kantelen van de publieke opinie. Of het nu gaat om het kinderpardon, acceptatie van homo’s of een minder strikt drugsbeleid, Tim klimt op de barricades en krijgt burgers in beweging. Zijn motto: ‘Negeer adviezen en wees altijd onconventioneel’. Diana Matroos in gesprek met Tim Hofman over hoe je impact maakt, de publieke én politieke opinie beïnvloedt en succesvolle burgerinitiatieven opzet…. Maar ook over hoe hij omgaat met zijn rol en verantwoordelijkheid als ‘opiniemaker’.
Tim Hofman - Presentator - #BOOS BNNVARA

14.00 DRIELUIK: THE TIPPING POINT

* Na vele jaren en vanuit meerdere kanten proberen, kantelde dit jaar ineens het debat over ja/nee consumentenvuurwerk. Wethouder Arno Bonte van Gemeente Rotterdam is vanaf het eerste moment voorvechter voor een verbod. Waarom kantelde de publieke opinie juist nu? Wat heeft hij gedaan om dit te versnellen?
* In het afgelopen jaar volgden de onderwijsstakingen elkaar op. Hoe zorg je ervoor dat het grote publiek zich ondanks de overlast die zij ervan ondervinden niet tegen je keert? Jan van de Ven van ‘PO in Actie’ weet het: door veel en duidelijk te communiceren!
* Als organisatie kun je reageren nadat de publieke opinie gekanteld is, maar je kunt ook het voortouw nemen. Lidl heeft dat gedaan met voedselverspilling. Quirine de Weerd vertelt waarom en hoe ze hierover communiceren. Issue-expert Mayke van Keep geeft aansluitend op dit drieluik advies over wat je kunt doen om de publieke opinie te beïnvloeden en hoe je hierover het beste kunt communiceren. 

Arno Bonte - Wethouder Duurzaamheid, Luchtkwaliteit & Energietransitie - Gemeente Rotterdam
Jan van de Ven - leraar basisonderwijs, voormalig voorman 'PO in Actie' en oprichter Lerarencollectief
Quirine de Weerd - Hoofd Corporate Communications & CSR - Lidl
Mayke van Keep - Managing Partner - De Issuemakers14.45 ONDER HOOGSPANNING DOOR WACHTTIJDEN           CASE CBR

Het CBR kampt al 1,5 jaar met lange wachttijden bij de afhandeling van Gezondheidsverklaringen. Dit als gevolg van vertraging bij de invoering van een nieuw ict-systeem en een tekort aan artsen. Het gevolg was dat van veel mensen de geldigheid van het rijbewijs verliep. Ingrijpend. Ongeruste burgers startten massaal eerder hun aanvraag, waardoor de wachtrij nog langer werd. Een oplossing leek nabij, ware het niet dat de Corona-crisis opnieuw roet in het eten gooit. Hoe communiceer je naar de media wanneer je eigen organisatie onder hoogspanning staat? Hoe blijf je het verhaal uitleggen, ook al lopen de emoties bij klanten, politiek en media hoog op? Inge Rohde, Manager Communicatie bij het CBR, deelt haar ervaringen. Journalist Hessel von Piekartz van de Volkskrant maakte een reconstructie van het dossier en vertelt hoe het gevoerde persbeleid op hem overkwam.
Inge Rohde - Manager Communicatie - CBR
Hessel von Piekartz - Verslaggever - de Volkskrant


15.20 MIDDAGPAUZE

15.40 CIRCUIT ZANDVOORT HEROVERT 'POLE POSITION'              CASE GRAND PRIX ZANDVOORT

Het was een uitdagende race om ‘Old School’ Circuit Zandvoort weer op de F1-kalender te krijgen. Het vereiste tactvol en sensitief laveren in de communicatie met gemeente, provincie, omwonenden, actie- en belangengroepen. Gesteund door de vele fans lukte het om na 35 jaar de F1 Grand Prix terug te halen naar Zandvoort. Al moest de eerste editie nog een jaar worden uitgesteld vanwege de Corona-crisis. Sportief Directeur, oud-coureur en woordvoerder Jan Lammers vertelt over zijn ervaringen met de media. Journalist Ad Fransen, die Jan Lammers vlak voor de uitbraak van de  corona-crisis interviewde voor HP/DeTijd, blikt mee terug op het gevoerde persbeleid.
Jan Lammers - Sportief Directeur/Woordvoerder - Grand Prix Zandvoort
Ad Fransen - Verslaggever - HP/De Tijd


16.15 CORONA-CRISIS     CASE 2020

COVID-19 heeft de wereld in een krachtige wurggreep genomen. Nederland lag langdurig in een ‘intelligente lock-down’ en protocollen en noodscenario’s moesten opnieuw worden uitgevonden. Een ongekende crisissituatie. Hoe is daarover in en via de media gecommuniceerd? Door de overheid, het RIVM, het Nederlands bedrijfsleven? En hoe ging het journaille om met de ‘corona-crisis’? Ook voor hen was het spitsroeden lopen, want de impact van elk woord, elk beeld was enorm. We blikken met enkele hoofdrolspelers terug op ‘persbeleid tijdens en over de corona-crisis’. Én we grijpen de gelegenheid aan om van elkaar te leren: wat zijn jouw ervaringen met persbeleid in deze periode?
Herman Wiersema - Hoofd Communicatie - NCTV
Anna Sophia Posthumus - Woordvoerder Cybersecurity en Crisisbeheersing - NCTV
Rinke van den Brink - Gezondheidsredacteur - NOS
Harald Wychgel - Woordvoerder & Senior Communications Consultant - RIVM


17.00 Borrel

  • Corner-Stone Marketing & Sales Programmes BV
  • Lorentzplein 34, 2012 HJ Haarlem
  • 023 - 542 19 26
  • info@corner-stone.nl