Locatie: Spant! Bussum | Prijs: € 795,-

Sprekers

Annechien Steenhuizen

Annechien Steenhuizen studeerde Journalistiek in Utrecht. De studie is voor haar de enige keuze, nadat ze enkele jaren eerder ineens besluit journaliste te willen worden: “Toen had ik nog zo’n romantisch idee dat ik de hele wereld overging en allerlei onrecht aan de kaak zou stellen”. Maar het liep anders. Na de School voor Journalistiek gaat Steenhuizen aan de slag als redacteur op de redacties van 5 in het land en RTL Nieuwsmagazine. Na ruim drie jaar is het tijd voor iets anders. Ze gaat aan de slag bij RTV Utrecht als verslaggever en later ook presentator voor radio en tv.

RTV Utrecht
Steenhuizen begint aanvankelijk bij de radio, maar al snel vraagt de afdeling televisie van RTV Utrecht of ze ook programma’s op televisie wil presenteren. Ze presenteert tv-programma’s als Bureau Hengeveld en het regionale nieuws U vandaag. Later presenteert Steenhuizen bij RTV Utrecht ook nog het historische programma Verleden van Utrecht, dit terwijl ze inmiddels ook één van de Jakhalzen is geworden bij het programma De Wereld Draait Door. De Jakhals-baan is van korte duur; al snel komt ze er achter dat het niet goed bij haar past. Ze besluit te stoppen en begint haar eigen bedrijfje, Annechien Steenhuizen Produkties.

Het NOS Journaal
“Nadat ik maandenlang als een gek had geacquireerd en de wereldwijde economische crisis uitbrak en ik dacht: ‘Oh mijn God, hoe ga ik dit allemaal redden’, zag ik de advertentie voor presentator van NOS Journaal op 3.” Na een sollicitatieprocedure krijgt ze de baan als nieuwe presentator bij het Journaal dat zich richt op jongeren en jongvolwassenen. Op de redactie is Steenhuizen niet alleen de presentator, ook is ze actief betrokken bij de selectie en zelfs het monteren van de nieuwsitems. Wanneer in de zomer van 2011 bekend wordt dat Eva Jinek de overstap gaat maken naar WNL, ontstaat er een vacature bij het NOS Journaal. Hoofdredacteur van NOS Nieuws Marcel Gelauff vraagt Steenhuizen om het nieuwe vaste gezicht te worden van het reguliere NOS Journaal. Niet lang daarna, op 2 april 2013, maakt de NOS bekend dat Steenhuizen vanaf 13 mei de vaste anchor van het NOS Achtuurjournaal wordt, als opvolger van Sacha de Boer.

Naast het NOS Journaal presenteert Steenhuizen sinds 2019 ook Project Rembrandt.
Lees meer

Anouk IJfs

Anouk IJfs kwam als afstuderend modeontwerper binnen bij de klantenservice van het toenmalige Nuon – nu Vattenfall – om haar eindcollectie te bekostigen. Ze stroomde in 2006 in als Corporate Management Trainee en richtte vanuit die rol Step2Save op – het programma voor energiebesparingsadvies aan huis door mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. In 2011 maakte ze de overstap naar communicatie en uiteindelijk woordvoering, verantwoordelijk voor grote maatschappelijke dossiers als de sluiting van de Hemwegcentrale in Amsterdam en de discussie over een mogelijke biomassacentrale in Diemen. Sinds 2021 is Anouk directeur Media Relations bij Vattenfall, waar zij leiding geeft aan het team woordvoerders en interne communicatiespecialisten. Belangrijke onderwerpen in haar werk zijn medewerker-betrokkenheid en -zichtbaarheid, transparantie over de uitdagingen van de energietransitie en crisiscommunicatie. Daarnaast treedt zij op als dagvoorzitter en host voor corporate events.
Lees meer

Brecht Castel

Brecht Castel (°1990) is zelfstandig journalist. Hij werkt voor Knack sinds 2017, en sinds 2020 ook als vaste factchecker in het kader van onze samenwerking met Meta. In 2016 fietste hij van België naar de Balkan om een reportagereeks over vluchtelingen te maken voor studentenblad Veto. Hij trok ook naar Tadzjikistan voor onderzoek.
Hij heeft een bachelor politieke wetenschappen en is historicus (beide KU Leuven). In 2018 behaalde hij het postgraduaat Internationale Researchjournalistiek (Journalismfund.eu/Thomas More) en hij heeft Russisch gestudeerd in avondschool (CLT).
Lees meer

Evelien Vehof

Evelien Vehof is programmamaker bij BNNVARA. Sinds 2016 maakt ze wekelijks een item voor het programma Kassa als verslaggever. Ze studeerde Journalistiek aan de Universiteit van Leiden en heeft een achtergrond in sociaal werk. Ze maakt graag genuanceerde verhalen zonder een kant te trekken. Als er sprake is van ongelijke machtsverhouding tussen burger en bedrijf en overheid vindt ze het wel extra belangrijk om op te komen voor mensen die zichzelf niet kunnen redden. Die mensen geeft ze graag een stem in de hoop dat er beweging komt.
Lees meer

Hanneke de Korte

Hanneke de Korte startte haar loopbaan in de journalistiek, bij de radio en daarna televisie. Ze werkte onder andere bij het NOS Radio 1 Journaal, RTV Rijnmond en bij TROS TweeVandaag. Daarna maakte ze een overstap naar het communicatie-vak en ging aan de slag als woordvoerder bij Reclassering Nederland. Daar werkte ze ruim tien jaar. Eerst als persvoorlichter/communicatieadviseur en later als Hoofd Media en Communicatie. Na een studie Bestuurskunde trad Hanneke in 2016 in dienst bij Gemeente Den Haag waar zij leiding gaf het team woordvoerders en analisten. De focus lag op nieuwsmanagement, woordvoering en issue- en crisismanagement. Sinds 2019 is Hanneke directeur Marketing & Communicatie bij de gemeente Utrecht waar ze onder andere werkt aan de positionering van de regio als gezondheidsmetropool.
Lees meer

Hennie de Haan

Hennie de Haan kreeg landelijke bekendheid in de Fipronil-crisis als voorzitter en woordvoerder van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders (NVP). Inmiddels is ze niet meer werkzaam bij de NVP maar staat ze vanuit haar eigen praktijk De Haan Organisatieadvies organisaties bij met advies over verandertrajecten, trainingen en coaching. Onlangs kwam ze weer in het nieuws toen ze werd gevraagd als woordvoerder op te treden voor de bewoners van de Gemeente Tubbergen inzake het Asielhotel. Verder is Hennie lid van de Raad van Toezicht van De Werkwijzer en lid van de Geschillencommissie Oneerlijke Handelspraktijken in de Landbouw en Voedselketen. Ook treedt zij op als dagvoorzitter of moderator tijdens seminars en congressen.
Lees meer

Jan Merton

Jan Merton is zelfstandig communicatieadviseur, auteur, gastdocent en blogger. Generalist met expertise in corporate communicatie, interne communicatie en persvoorlichting. Jan heeft Nederlandse Taal- en Letterkunde gestudeerd, met als specialisatie communicatiewetenschap. Van diverse boeken heeft hij de eindredactie gedaan. Samen met Nico de Leeuw heeft hij zich tien jaar geleden gespecialiseerd in ethisch werken en doet hij er onderzoek naar. Het laatste vakboek dat is gepubliceerd ‘Communicatie en ethiek. Betrouwbaar zijn, vertrouwen ontvangen’ is inmiddels verplichte kost op hbo-scholen. Verder publiceert hij regelmatig samen met Nico op www.debetrouwbareorganisatie.nl
Lees meer

Jildou van Opzeeland

Jildou is sinds 2016 verslaggever bij RTL Nieuws. Daarvoor werkte ze onder meer bij EenVandaag, WNL, RTV Utrecht en RTV Oost.
Lees meer

Kim Koppenol

Kim Koppenol is Director Communicatie bij RTL Nederland. Na een talenstudie Engels/Frans rolde Kim Koppenol in 1993 per ongeluk het communicatie-vak in. Het was liefde op het eerste gezicht en het vuur brandt onverminderd door. Ze vindt haar vakgebied inspirerender en uitdagender dan ooit. Ze gelooft dat intrinsieke nieuwsgierigheid en oprechte aandacht de sleutel is tot succes en innovatie. Ondertussen heeft ze ruim 23 jaar managementervaring en heeft ze haar horizon verbreed op het gebied van merkstrategie, diversiteit & inclusie en culturele transformaties. Als ze niet samen met haar team hard werkt om RTL op de kaart te zetten, voedt ze haar ziel met boeken, kunst, Marvel-series en theater. Het lijf ontspant ze met QiGong, pottenbakken en eindeloos banjeren in de natuur.
Lees meer

Lieke Kwant

Lieke Kwant werkt sinds 2019 bij Buitenhof voor de VPRO. Eerst als Senior Redacteur, daarna combinerend met de functie van Vervangend Eindredacteur Buitenhof en sinds november 2020 als Eindredacteur. Daarvoor werkte ze 9 jaar als Journalist bij Nieuwsuur, was ze korte tijd al werkzaam bij Buitenhof en als Onderzoeksverslaggever bij Telegraaf Media Groep.
Lees meer

Marcia Nieuwenhuis

Marcia Nieuwenhuis is politicoloog en onderzoeksjournalist voor het Algemeen Dagblad en alle regionale titels van DPG Media. Dagelijks bereikt AD.nl 3 à 3,5 miljoen online gebruikers en 1,4 miljoen papieren krantenlezers. Eerder werkte zij als (politiek) verslaggever voor het gratis 'Dagblad De Pers'.
Ze maakt veel gebruik van datajournalistiek en uitgebreid bronnenonderzoek. Voor DPG Media is ze expert in het gebruik van de Wet Open Overheid (Woo), voorheen Wet Openbaarheid bestuur (Wob). Landelijk verwierf ze bekendheid met onthullingen over de modus operandi van de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) tijdens de coronacrisis, de besteding van overheidsgelden in Caribisch Nederland, de verhoging van de maximumsnelheid naar 130 km/u en de animalcops. PVV-Kamerlid Dion Graus opperde daarna om tegen journalisten als 'Mevrouw Marcia' een 'perspolitie' in het leven te roepen.
Ze won een Tegel, de jaarlijkse prijs voor de meest getalenteerde journalist (voorheen bekend als het Gouden Pennetje). Ze schreef het non-fictieboek 'Dubbellevens', over mensen met een dubbelleven. Ze is studiogast en politiek commentator bij verschillende radio- en tv-programma's, zoals 'Khalid en Sophie', 'Medialogica', 'Hart van Nederland', 'Al-Jazeera English'.
Marcia voltooide de Utrecht Data School, behaalde een Master in Politicologie (Internationale Betrekkingen) en een Bachelor Journalistiek (met twee specialisaties: TV en geschreven media).
Lees meer

Marie-José van Gardingen

Marie-José van Gardingen is manager Reputatiemanagement bij zorgverzekeraar CZ. Haar afdeling doet de woordvoering en adviseert onder meer ook over positionering en reputatie bij strategische keuzes; gevraagd en ongevraagd. Binnen de organisatie vormen ze een soort helikopter/roofvogel/luis in de pels. Het organiseren van goede tegenspraak is volgens haar dan ook cruciaal. Marie-José heeft een achtergrond in journalistiek en communicatie. Ze merkte enkele jaren geleden dat steeds meer reputatierisico’s die ook de media haalden gingen over ‘deugen’ als bedrijf of als bestuurder. In 2014/2015 volgde zij een studie aan de Universiteit Groningen om organisatievraagstukken ook vanuit de filosofie en bedrijfsethiek te benaderen.
Lees meer

Nanne van Nunen

Nanne van Nunen werkt sinds 2012 bij Rabobank Groep. Sinds april 2019 is ze als Hoofd Mediarelaties en Public Affairs met een team van tien professionals verantwoordelijk voor reputatievraagstukken, mediabeleid en woordvoering, issuemanagement en de lobbystrategie en -uitvoering. Met haar team is ze de antenne van de buitenwereld voor reputationele kansen en bedreigingen. En voor collega’s klankbord, adviseur en constructief, kritische challenger tot in de bestuurskamer van de bank. Om met spraakmakende communicatie draagvlak te creëren bij publiek, pers en politiek. Hiervoor werkte Nanne in diverse communicatie- en woordvoerdersfuncties bij o.m. Staatsloterij, Microsoft, Capgemini, IdtV en ABN AMRO.
Lees meer

Nico de Leeuw

Nico de Leeuw is auteur, gastdocent, actief blogger en spreker. Van origine is hij journalist en tv-programmamaker. Daarvoor heeft hij veel gereisd. Na een overstap naar het vakgebied communicatie, maakte hij zich bij diverse publieke organisaties verdienstelijk als corporate communicatieadviseur en woordvoerder. Bij woningstichting Rochdale had hij tussen 2008 en 2016 een belangrijke rol in een van de grootste mediacrisissen gedurende die periode. Samen met Jan Merton heeft hij zich tien jaar geleden gespecialiseerd in ethisch werken en doet hij er onderzoek naar. Het laatste vakboek dat is gepubliceerd ‘Communicatie en ethiek. Betrouwbaar zijn, vertrouwen ontvangen’ is inmiddels verplichte kost op Hbo-scholen. Verder publiceert hij regelmatig samen met Jan op www.debetrouwbareorganisatie.nl
Lees meer

Pim de Ruiter

Pim de Ruiter is afgestudeerd politicoloog (UvA, 1989). Hij heeft altijd ‘in de communicatie’ gewerkt. Eerst 10 jaar als ledenwerver, tekstschrijver, voorlichter voor Milieudefensie, Animal Support en Stichting DOEN. Daarna, rond het jaar 2000, 3 jaar lang als hoofd Communicatie PvdA. Tussen 2001 en 2009 hoofd Communicatie van Dienst Wonen gemeente Amsterdam. In 2010 werd Pim manager Communicatie en Marketing van woningcorporatie Stadgenoot. Sinds september 2020 is hij woordvoerder/communicatiestrateeg bij Rochdale.
Lees meer

Remco de Boer

Onderzoeker ir. Remco de Boer schrijft en spreekt over energie en klimaat. Hij is maker van de podcast Studio Energie, een wekelijks interview-programma met de hoofdrolspelers in het Nederlandse energie- en klimaatdebat.

In 2015 publiceerde hij het boek Tussen hoogmoed en hysterie, een onthullende reconstructie van de strijd tegen schaliegas in Nederland. Momenteel werkt hij aan een nieuw boek, over de energietransitie, dat in 2023 verschijnt

Van 2016 tot 2020 gaf De Boer wekelijks commentaar bij BNR Nieuwsradio en schreef hij maandelijks een expert-artikel in Het Financieele Dagblad. Eerder was hij onder meer columnist bij Delft Integraal (2012-2019), het wetenschappelijke magazine van de TU Delft.
Lees meer

Rob Goossens

Rob Goossens (1990) is freelance mediaverslaggever voor onder meer Veronica Superguide en staat als deskundige aan de desk bij RTL Boulevard. Na zijn vwo begon hij aan een studie sociologie die hij al snel afbrak om achter de schermen aan de slag te gaan in politiek Den Haag. Bij zijn overstap naar de journalistiek werd de Haagse politiek dan ook zijn eerste specialisatie. Later schreef hij als financieel verslaggever voor De Telegraaf voornamelijk over beursgenoteerde technologie- en telecombedrijven. Sinds begin 2018 legt hij zich volledig toe op media- en entertainmentverslaggeving.
Lees meer

Stefan Vermeulen

Stefan Vermeulen werkt als onderzoeksjournalist voor NRC. Eerder werkte hij onder andere bij Follow the Money en zakenblad Quote. Hij is auteur van het in maart verschenen boek 'Sywerts Miljoenen' en schreef eerder boeken over Hema en Heineken. Voor zijn onderzoek naar de mondkapjesaffaire ontving hij in 2021 de Tegel publieksprijs.
Lees meer

Theo Hendriks

Theo Hendriks is corporate storyteller. In de afgelopen jaren hielp hij organisaties, merken en mensen bij het (her)vinden en ontwikkelen van hun eigen verhaal. Een verhaal waarmee ze krachtig en authentiek vertellen over hun drijfveren, ideeën en plannen, en waarmee ze mensen in beweging brengen. Met zijn werk won hij in 2010 de European Excellence Award, in de categorie Change Communication.

Theo is de auteur van No Story No Glory, Change the Script en The Wow Starts Now. Begin volgend jaar verschijnt Too Good to be True, een fundamentele zoektocht naar de diepere werking van verhalen en de macht die ze over ons hebben.
Lees meer
  • Corner-Stone Marketing & Sales Programmes BV
  • Lorentzplein 34, 2012 HJ Haarlem
  • 023 - 542 19 26
  • info@corner-stone.nl