Locatie: Spant! Bussum | Prijs: € 795,-

Als er de afgelopen periode iets duidelijk is geworden, is het wel dat je moet deugen. Als organisatie en als persoon. Zo niet, dan word je genadeloos afgeserveerd. Door de media, maar steeds meer ook direct door het grote publiek. Misstanden ‘onder de pet’ proberen te houden is kansloos. Vroeg of laat komt alles toch uit. Hoe ga je als woordvoerder ermee om wanneer je organisatie of een van de topmanagers onder vuur ligt vanwege een integriteitskwestie? Waar trek je de grens? En natuurlijk: Hoe voer je gedegen persbeleid over zo’n heikele kwestie?


Hierover gaat het 28e Praktijkcongres Succesvol Persbeleid met als thema ‘Integriteit ter discussie’. We focussen daarbij niet alleen op het integer handelen van organisaties en woordvoerders maar ook op dat van journalisten. En verder: Wat zijn de ethische dilemma’s? Hoe breng je omgevingssensibiliteit in de organisatie? Hoe ga je om met ombudsjournalistiek? Maar ook meer praktische zaken komen aan de orde, zoals de inzet van storytelling om polarisatie tegen te gaan en het herkennen van beeldmanipulatie.

Natuurlijk zoals altijd met scherpe debatten, puntige TED-Talks en actuele cases van onder meer RTL/The Voice of Holland, Vattenfall, Zorgverzekeraar CZ, Woningstichting Rochdale en de mondkapjes-affaire van Stichting Hulptroepen Alliantie (‘Sywerts miljoenen’). Genoeg redenen om op dinsdag 11 oktober aan te schuiven bij dagvoorzitter Annechien Steenhuizen.


Standhouders:
                   

Programma

 08.30 REGISTRATIE EN KOFFIE    


09.25 OPENING DOOR DE DAGVOORZITTER
Annechien Steenhuizen - TV-Journalist/Presentator


09.30 INTEGRITEIT LAG NOG NOOIT ZO ONDER HET VERGROOTGLAS


De toeslagenaffaire, de ‘functie elders’ van Pieter Omtzigt, de mondkapjes-affaire, seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice, AJAX, D’66…. Niet eerder volgden integriteitskwesties elkaar zo snel op. Het gedrag van organisaties en van personen is nooit eerder zo belangrijk geweest. Ethiek speelt steeds meer een rol, je moet deugen! En dat wordt ook scherp in de gaten gehouden. Bij de geringste twijfel kom je al in het verdachtenbankje. Hoe ga je hiermee om als organisatie? Wat betekent het voor de rol van woordvoerder of persvoorlichter? Jan Merton en Nico de Leeuw zijn pioniers op het gebied van ethiek en hoe je het in het communicatievakgebied toepast. Zij geven antwoorden op deze vragen en komen met bruikbare adviezen.
Nico de Leeuw - Adviseur Ethisch Organisatiemanagement - De Betrouwbare Organisatie
Jan Merton - Adviseur Ethisch Organisatiemanagement - De Betrouwbare Organisatie


10.00 DISCUSSIE: ETHISCHE DILEMMA’S VOOR WOORDVOERDER EN JOURNALIST


Er wordt weleens gezegd: als woordvoerder ben je de luis in de pels van de organisatie. Hoe werkt dat als het gaat om integriteitskwesties: hoe en met wie bespreek je dat dan? Welke afwegingen maak je voor je persbeleid? Hoe sta je daar zelf in, tot hoever ga je? En vanuit de kant van journalisten: hoe beoordelen zij het gedrag van organisaties en woordvoerders als het gaat om integriteitskwesties? Hoe zouden organisaties c.q. woordvoerders hier naar hun mening het beste mee om moeten gaan? Wat is hun ervaring in de praktijk? Maar ook: hoe staat het met hun eigen integriteit? Welke afwegingen maken zij? Hoe gaan ze om met bronnen? En: Hoe gaan zij om met de commerciële belangen van het medium waarvoor ze werken? Ook interessant: Hoe open zijn beide beroepsgroepen naar elkaar? Annechien spreekt hierover met Hanneke de Korte van Gemeente Utrecht, Nanne van Nunen van Rabobank, Marcia Nieuwenhuis van AD en Lieke Kwant van VPRO én legt hen en de deelnemers in de zaal een aantal ethische dilemma’s voor.
Hanneke de Korte - Directeur Communicatie - Gemeente Utrecht
Nanne van Nunen - Hoofd Mediarelaties & Public Affairs - Rabobank Groep
Lieke Kwant - Eindredacteur Buitenhof - VPRO
Marcia Nieuwenhuis - Onderzoeksjournalist parlementsredactie - AD en regionale bladen DPG Media

10.40 OCHTENDPAUZE


11.10 TED TALK: TOO GOOD TO BE TRUE
DE WOORDVOERDER ALS BRUGGENBOUWER IN TIJDEN VAN POLARISATIE


We leven in tijden van toenemende polarisatie, waarin het debat verhardt, gepresenteerde feiten over en weer worden verworpen en het wij-zij denken op alle mogelijke manieren wordt uitvergroot. Verhalen spelen bij polarisatie vaak een dubieuze rol, maar ze kunnen juist ook zorgen voor verbinding, omdat ze beide kampen op een dieper emotioneel niveau weten te raken in plaats van enkel rationeel te overtuigen. Woordvoerders kunnen helpen de polarisatie een halt toe te roepen door in hun boodschappen veel meer te durven vertrouwen op de kracht van verhalen en zich bewust te zijn van de macht die ze over ons hebben.
Theo Hendriks - Storyteller - Theo Hendriks Corporate Storytelling


11.30 HOE BRENG JE OMGEVINGSSENSIBILITEIT IN JE ORGANISATIE?


Je voelt als woordvoerder dat iets moeilijk ligt in de samenleving, maar het Management Team c.q. de bestuurders willen het niet geloven en zetten het door. Soms met veel negatieve publiciteit als gevolg. Hoe maak je je organisatie omgevingssensibel? Hoe haal je de sentimenten van buiten de organisatie (en soms ook van binnen de organisatie) naar boven en presenteer je ze als reputatierisico’s? Hoe voer je dat gesprek? Manager Reputatiemanagement Marie-José van Gardingen vertelt over haar ervaringen bij Zorgverzekeraar CZ.
Marie-José van Gardingen - Manager Reputatiemanagement - Zorgverzekeraar CZ


12.00 ETHISCHE AFWEGINGEN ROND ‘SYWERTS MILJOENEN’


De mondkapjes-affaire heeft Nederland al maandenlang in zijn greep. Sywert van Lienden en consorten zetten zich in het begin van de coronacrisis - vanuit hun stichting Hulptroepen Alliantie - in voor het mondkapjestekort. Naar eigen zeggen, deden ze dit ‘om niet’ maar de 28 miljoen euro verdween in eigen zak. Stefan Vermeulen en Jan-Hein Strop deden vanuit Follow the Money onderzoek naar de affaire, uitmondend in een boek ‘Sywerts Miljoenen’. Annechien Steenhuizen gaat in gesprek met Stefan Vermeulen over zijn werkwijze als onderzoeksjournalist op dit dossier: welke rol speelde integriteit in zijn zoektocht naar de waarheid? Hoe deed hij onderzoek? Welke afwegingen maakte hij? Hoe checkte hij feiten? En, wat is zijn ervaring met de woordvoering vanuit de betrokken partijen: van Sywert van Lienden zelf, van gedupeerde organisaties en niet te vergeten van Hugo de Jonge en het ministerie van VWS?
Stefan Vermeulen - Economie Redacteur en Onderzoeksjournalist - NRC Handelsblad
Mede-auteur ‘Sywerts Miljoenen’ , Winnaar 2021 Tegel Publieksprijs


12.30 LUNCH


ACTUELE PRAKTIJK


13.30 CASE RTL: PERSBELEID ALS JOUW BEDRIJF GECONFRONTEERD WORDT MET GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG


The Voice of Holland! Wekenlang was het hét onderwerp van gesprek: het grensoverschrijdende gedrag van enkele medewerkers. Vlak voor de onthullingen door Tim Hofman in een uitzending van #B.O.O.S. stopte RTL met het uitzenden van de zangwedstrijd. Director Communicatie van RTL Kim Koppenol vertelt over de gevolgde aanpak. Voor welke dilemma’s kwam zij te staan? Hoe reageerden de media? Hoe communiceerde ze met andere betrokkenen, want ‘Media kun je niet los zien van andere stakeholders’, aldus Kim die verder o.m. zal ingaan op het menselijke aspect in de communicatie, het belang van cultuur en hoe je van probleem naar oplossing toewerkt. Mediajournalist Rob Goossens geeft zijn journalistieke oordeel over de gemaakte keuzes met betrekking tot het persbeleid: wat ging goed en wat kon beter?
Kim Koppenol - Director Communications - RTL Nederland
Rob Goossens - Mediajournalist - Veronica Superguide, RTL-Boulevard


14.05 TED TALK: BEELDMANIPULATIE: HOE HERKEN JE HET?


In de berichtgeving over de oorlog in Oekraïne speelt beeld een belangrijke rol. Over en weer wordt geroepen dat bepaalde beelden niet echt zouden zijn. De mogelijkheden om beelden te manipuleren zijn vandaag de dag bijna onuitputtelijk. Maar hoe herken je dat beelden bewerkt zijn of niet horen bij het moment waarvoor ze gepresenteerd worden? Factchecker Brecht Castel laat zien hoe het werkt en hoe je de echtheid van beelden kunt (laten) checken.
Brecht Castel - Journalist en Factchecker - Knack België


14.25 CASE ROCHDALE: DEALEN MET OMBUDSJOURNALISTIEK


Hoe vaak gebeurt het niet dat een boze burger of consument in de media naar voren wordt geschoven om te laten zien dat er niks deugt van de organisatie in kwestie? Je wilt graag jouw kant van het verhaal vertellen om het juiste licht op de zaak te laten schijnen, maar je bent door regelgeving (privacy e.d.) aan handen en voeten gebonden. Daarnaast loop je het risico op een welles/nietes ‘gevecht’ waar jij als organisatie toch aan het kortste eind trekt, want het grote publiek kiest al snel voor de underdog en dus het ‘slachtoffer’. Hoe ga je hiermee om? Pim de Ruiter van Rochdale deelt zijn ervaringen. Verslaggever Evelien Vehof van Kassa vertelt hoe zij feiten checkt van gedupeerden, welke afwegingen ze maakt en wat haar ervaring is met woordvoerders die zij confronteert met verhalen van gedupeerden.
Pim de Ruiter - Woordvoerder/Communicatiestrateeg - Woningstichting Rochdale
Evelien Vehof - Journalist/Verslaggever - Kassa BNNVARA


15.00 MIDDAGPAUZE


15.25 CASE VATTENFALL: DE PERCEPTIE ROND DUURZAAMHEID & GREENWASHING


Duurzaamheid staat tegenwoordig bij de meeste organisaties hoog op het lijstje van prioriteiten. Maar het is ook een heikel issue want alles wat een organisatie communiceert en zegt te doen op het gebied van duurzaamheid ligt onder het vergrootglas en levert dus reputatie-risico’s op. Er wordt al snel geroepen dat het ‘greenwashing’ is. Hoe ga je hiermee om als woordvoerder? Hoe zorg je ervoor dat je duurzaamheidsclaims op waarde worden geschat door media en publiek? Waar zeg je ‘nee’ tegen? Annechien Steenhuizen gaat hierover in gesprek met Anouk IJfs, Directeur Mediarelaties van Vattenfall en met onderzoeker & publicist Remco de Boer. Hoe beoordeelt hij de woordvoering van Vattenfall over duurzaamheid? Hoe checkt hij of sprake is van greenwashing? Welke rol spelen volgens hem de media in dit geheel?
Anouk IJfs - Directeur Mediarelaties - Vattenfall
Remco de Boer - Onderzoeker/Publicist - Podcast-host - Studio Energie


16.00 CASE VAN HET MOMENT: ASIELHOTEL TUBBERGEN


Medio augustus werd de Gemeente Tubbergen overrompeld door de dwangmaatregel van staatssecretaris Eric van der Burg om 300 asielzoekers op te vangen in een hotel in het amper 3.600 inwoners tellende dorp Albergen dat tot de gemeente behoort. Burgemeester en verantwoordelijk wethouder reageerden verbolgen over het feit dat ze niet betrokken waren in de besluitvorming. Ook de bewoners voelden zich overvallen en waren in rep en roer. Een aantal onrustige weken volgden. Hennie de Haan – zelf inwoner van het dorp - werd gevraagd om als woordvoerder op te treden namens de bewoners. Via regionale en landelijke media werden de bezwaren tegen de gang van zaken en tegen de opvang van zoveel asielzoekers in de kleine woongemeenschap op krachtige wijze over het voetlicht gebracht. Het resultaat: het asielhotel komt er alsnog, maar wel met de helft van het aantal mensen dat oorspronkelijk de bedoeling was. Hoe heeft Hennie het persbeleid in deze gevoerd? Wat zijn haar leerpunten? En wat vindt Jildou van Opzeeland (verslaggever RTL Nieuws) van het gevoerde persbeleid?
Hennie de Haan - Woordvoerder - Omwonenden Asiel Hotel Tubbergen
Jildou van Opzeeland - Verslaggever - RTL Nieuws


16.30 BORREL
  • Corner-Stone Marketing & Sales Programmes BV
  • Lorentzplein 34, 2012 HJ Haarlem
  • 023 - 542 19 26
  • info@corner-stone.nl