Locatie: Spant! Bussum | Prijs: € 795,-

Het afgelopen jaar was er een van tegenstellingen. Van solidariteit tegenover egoïsme, van draagvlak versus protest, van vóór of tégen. En met (massale) uitingen van morele verontwaardiging, veelvuldig vertaald in het aanwijzen van daders en slachtoffers. Er is sprake van een afrekencultuur. Hoe ga je daarmee om als woordvoerder? Hoe reageer je als jouw organisatie zó op de korrel wordt genomen? Daarover gaat het 27e Praktijkcongres Succesvol Persbeleid.

We bieden je een programma boordevol persbeleid-praktijk. Doorgewinterde vakcollega’s delen hun visie en ervaring op vragen als: Hoe reageer je op nepnieuws en frames? Hoe gaan journalisten om met ‘lekkende’ informatiebronnen? En, hoe kies je de juiste woorden en ‘tone of voice’ wanneer de sfeer zo licht ontvlambaar is? Maar ook: hoe gaan media om met het spanningsveld tussen scoringsdrang en verantwoordelijkheid nemen? Wat kunnen nieuwe instrumenten zoals podcasts en clubhouse bieden voor de woordvoerder? En hoe laveer je succesvol tussen overheid, media en achterban?

Natuurlijk zoals altijd met scherpe debatten, puntige TED Talks en actuele cases. Als klap op de vuurpijl, een gesprek met oud-VVD Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff over welke gedragsinzichten hij gebruikt om succesvol campagne te voeren.

Genoeg redenen om op dinsdag 12 oktober aan te schuiven bij dagvoorzitter Winfried Baijens.

__________________________________________________________________________________________________

STANDHOUDERS/SPONSORS


              
__________________________________________________________________________________________________

Programma

08.30 REGISTRATIE EN KOFFIE

09.25 OPENING DOOR DE DAGVOORZITTER


Winfried Baijens - TV-Journalist/Presentator NOS Journaal

09.30 DE AFREKENCULTUUR

Sander Schimmelpenninck, columnist, podcastmaker en oud-talkshowhost Op1, in gesprek met dagvoorzitter Winfried Baijens over de ‘Nederlandse afrekencultuur’. Waar komt die behoefte vandaan om mensen helemaal af te branden? Denk aan de ophef die ontstond rond personen als Martijn Koning, Famke Louise en Bilal Wahib. Deze tendens is ook zichtbaar in de politieke arena, waarbij keihard op de persoon wordt gespeeld. We denken steeds meer in termen van ‘daders’ en ‘slachtoffers’. Wat is de rol van talkshows hierin en hoe zou het anders kunnen? Wat kun je zelf doen als je onderwerp dreigt te worden van zulke heftige emoties?
Sander Schimmelpenninck - Columnist de Volkskrant, Podcastmaker Zelfspodcast, Oud-Talkshowhost Op1

10.00 DISCUSSIE: TUSSEN SCORINGSDRANG EN VERANTWOORDELIJKHEID

Je ziet media ermee stoeien: de scoringsdrang! Sommige scoops zijn te mooi om te laten liggen. Maar wat gebeurt er in de maatschappij c.q. de organisatie als we hierover berichten? Zijn journalisten zich daar voldoende van bewust en hebben ze daarin een verantwoordelijkheid? De voorbeelden lagen dit jaar voor het oprapen. Hoe zien journalisten dit dilemma? Wat kunnen woordvoerders doen om hen te helpen? En de wereld na de scoop: razen we door of komt er nog een verdiepend verhaal over het hoe en wat?
Ilse Openneer - Adjunct-Hoofdredacteur RTL Nieuws / bestuurslid Genootschap van Hoofdredacteuren
Rennie Rijpma - Algemeen Hoofdredacteur - AD
Roel Rambags – Persvoorlichter/Sr. Externe Communicatie - Catharina Ziekenhuis
Jan Willem de Heer - Manager Communications - Pfizer

10.30 OCHTENDPAUZE

11.00 PODCASTS, CLUBHOUSE, …. WAT IS ER VERANDERD VOOR DE WOORDVOERDER?

Persbeleid in coronatijd heeft ook wat opgeleverd. Online interviews met bestuurders, online persconferenties, podcasts die een enorme vlucht nemen, nieuwkomer Clubhouse die stof doet opwaaien…. Wat is er veranderd aan het instrumentarium dat een communicatie-afdeling tot haar beschikking heeft en welke effecten heeft dat op de benadering van media? Maar ook: wat is er veranderd aan het werk ‘an sich’? Er lijkt meer aandacht te zijn voor regionale media, influencers en andere allianties. Pauline van den Brandhof van Albert Heijn en Marieke Ziedses des Plantes van DNB geven hun visie op het vak en houden hun eigen ervaringen tegen het licht.
Pauline van den Brandhof - Manager Externe Communicatie/Woordvoerder - Albert Heijn, Etos en Gall & Gall
Marieke Ziedses des Plantes - Sr. Communicatieadviseur - DNB

11.30 DEBUNKEN VAN NEPNIEUWS EN FRAMES

Een politiebus die ogenschijnlijk hard inrijdt op demonstranten, ‘undercover hooligans’ die de politie zou inzetten om geweld uit te lokken… De politie is zelf regelmatig onderwerp van nepnieuws en foutieve frames. Niet alleen op sociale media: regelmatig nemen ook de traditionele media deze berichten ongefilterd over. Wanneer reageer je wel en wanneer juist niet? En als je reageert: hoe doe je dat dan? Sanne Kuypers en Jos Leensen laten zien hoe de politie vinger aan de pols houdt en welke handvatten zijn ontwikkeld voor de newsrooms inclusief woordvoering. Aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden nemen ze ons mee in de ‘let-ops’ bij het debunken van nepnieuws en frames.
Sanne Kuypers – Crisiscommunicatieadviseur - Politie
Jos Leensen – Strategisch Adviseur Communicatieonderzoek - Politie

12.10 TED TALK: STRATEGISCH LEKKEN: HOE DE KLOKKENLUIDER ONTVANGEN WORDT

Jeroen Trommelen, Hoofdredacteur van het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, vertelt over zijn ervaring met ‘lekkende’ informatiebronnen. Zijn klokkenluiders het resultaat van een pr- en doofpotcultuur? Hoe dienen zij zich aan? Hoe check je hun betrouwbaarheid? Mogen ze belanghebbend zijn? Of anoniem blijven? Toegelicht met voorbeelden uit de praktijk.
Jeroen Trommelen - Hoofdredacteur - Investico / v.a. 1 september: Ombudsman - de Volkskrant

12.30 LUNCH

ACTUELE CASES

13.15 CASE KLM: WANNEER JE VLEUGELS WORDEN GEKORTWIEKT

Dat de wereld er voor KLM sinds het uitbreken van de Covid-19 pandemie totaal anders uitziet is een understatement. In oktober 2019 werd wereldwijd nog het 100-jarig bestaan gevierd. In 2021 moet KLM economisch gezien een toontje lager zingen. Met 70% minder passagiers, een onder het publieke vergrootglas liggende overheidslening, duurzaamheidsissues en discussies met vakbonden kon Judith Coster, Vice-President Corporate Communications KLM aan de bak. En dat in een veranderd stakeholder-veld. De overheid, het publiek en de media; ze zitten nu allemaal nog dichter op het bedrijf. Met grote impact op je scope en vrijheid van handelen. Wat zijn de ervaringen van Judith met de (pers)communicatie rondom de crisis? Hoe tackelt zij de omslag in de publieke opinie rond issues als overheidssteun en rumoer rond de vakbonden? En, hoe werkt zij aan het managen van de reputatie van onze nationale blauwe trots?
Judith Coster - Vice-President Corporate Communications – KLM

13.50 KLAAS DIJKHOFF OVER SUCCESVOL CAMPAGNE VOEREN

Klaas Dijkhoff, voormalig VVD-fractievoorzitter, in het kabinet-Rutte II staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en korte tijd minister van Defensie, schuift aan tafel bij Winfried Baijens. Gespreksstof: de kennis en inzichten die Klaas de afgelopen jaren mede heeft ontwikkeld in de campagnes voor de VVD en die hij nu vanuit zijn bedrijf SUE & The Alchemists inzet om organisaties te adviseren over gedragsinzicht, strategie en positionering. In een interview in WNL Op Zondag formuleert hij het zo: ‘Degene die het best snapt hoe mensen echt werken, wat er echt in ons hoofd omgaat en waar we onze keuzes op baseren, die wint. Dat vereist vooral veel inzicht in de vraag: waarom doen we wat we doen? En waarom maken we een bepaalde keuze nu, die we eigenlijk anders willen maken?‘ Hoe heeft hij dit succesvol toegepast in verkiezingscampagnes? En hoe kun je deze gedragsinzichten benutten voor jouw organisatie? Dijkhoff: ‘Of je nu meer leden wil als omroep, meer kiezers als partij of meer klanten als ondernemer; je moet je goed verdiepen in hoe wij keuzes maken en in alle onbewuste patronen die er een rol bij spelen.'
Klaas Dijkhoff - Directeur SUE & The Alchemists

14.25 CASE GGD: BLIJVEN COMMUNICEREN ALS JE HET MIKPUNT VAN KRITIEK BENT?

Als er één organisatie is die in het afgelopen corona-jaar publiekelijk onder vuur heeft gelegen, is het wel de GGD: lange wachttijden bij het testen, vaccinaties die te traag op gang kwamen, een datadiefstal, …. De beschuldigende vinger werd snel en herhaaldelijk gewezen naar de GGD, terwijl het ook zaken betrof waarop de GGD als uitvoeringsorganisatie weinig invloed had. Hoe ga je om met zo’n storm van kritiek? Wanneer bijt je van je af en wanneer laat je het gaan? En vooral ook: wat valt er te zeggen over de relatie met journalisten tijdens zo’n grote crisis? Kan/kon het constructiever? Kristof Franse, Manager Communicatie & Public Affairs van GGD GHOR en journalist Johan van Heerde van Trouw blikken terug, bespreken de leerpunten en kijken ook vooruit: wat is er nodig om in een crisis de lijnen voor beide partijen open en fair te houden?
Kristof Franse - Manager Communicatie & Public Affairs - GGD GHOR
Johan van Heerde - Journalist - Trouw

15.00 TED TALK: ALS ELK WOORD GEWOGEN MOET WORDEN….

In het oog van de coronastorm is eens temeer gebleken: de mediadruk is hoog en niet alleen vanwege social media. We leven in een tijd van morele verontwaardiging en afgerekend worden. Dat maakt het kiezen van de juiste woorden belangrijker dan ooit. Maar hoe doe je dat? Wat is het ‘juiste woord’? Communiceer je in zekerheden of juist niet? Kies je voor krachttaal of twijfel? Jan Walravens, speechschrijver van minister-president Mark Rutte, bereidde twee TV-toespraken en vele tientallen coronapersconferenties voor waarin elk woord gewogen moest worden. Wat vindt hij en hoe gaat hij te werk?
Jan Walravens - Speechwriter - ministerie van Algemene Zaken

15.20 MIDDAGPAUZE

15.40 CASE KHN: DOELGERICHT LAVEREN IN HET SPANNINGSVELD TUSSEN STAKEHOLDERS

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) moest het afgelopen jaar alle zeilen bijzetten. De impact van de coronamaatregelen op de horecabranche was én is enorm. Een intensieve lobby over o.a. de coronamaatregelen en financiële compensatie bij de landelijke overheid en gemeenten volgde; KHN liet haar stem veelvuldig horen via radio, tv, krant, online en social media. Gelijktijdig werd de achterban permanent geïnformeerd en gemotiveerd. En dan hebben we het nog niet gehad over het continu anticiperen op het sentiment bij een deel van het grote publiek. Vivian van der Wielen, PR & Brandmanager bij KHN, weet dan ook als geen ander hoe het is om onder grote druk te laveren tussen alle stakeholders. In haar persbeleid was er speciale aandacht voor de belangen van haar leden, de relatie met zowel haar achterban als beleidsmakers, authenticiteit van content, landelijke vs. lokale berichtgeving en de publieke opinie van de horeca. Wat zijn haar ervaringen? En: wat vindt journalist Miriam Heijenga (EenVandaag) van het gevoerde persbeleid van de KHN?
Vivian van der Wielen - PR & Brandmanager - Koninklijke Horeca Nederland (KHN)
Miriam Heijenga - Redacteur Economie - EenVandaag

16.20 TATA STEEL: CASE VAN HET MOMENT

Dat we in een afrekencultuur leven, ondervindt Tata Steel momenteel als geen ander. Met de klimaatdiscussie als katalysator ligt het bedrijf, vanwege de overlast en milieubelasting die het veroorzaakt, zwaar onder vuur. Van omwonenden, milieubewegingen, politiek en de media. Onder druk hiervan is Tata Steel recentelijk een media-offensief gestart. Zo maakte CEO Hans van den Berg in talrijke interviews in dagbladen en actualiteitenrubrieken en zelfs in een paginagrote open brief duidelijk dat het Tata Steel ernst is om (snel) orde op zaken te stellen. Maar hoe geloofwaardig is deze boodschap na jarenlang relatieve stilte? Hanteert men wel de juiste ‘tone of voice’ richting media, politiek en omgeving? En wat zou men qua perscommunicatie nog meer kunnen doen om de ontstane polarisatie en hoogoplopende emoties in goede banen te leiden?
Kortom volop vragen en dilemma’s over het te voeren persbeleid. Voor ons daarom alle reden om Tata Steel op 12 oktober als CASE VAN HET MOMENT te bespreken tijdens het Praktijkcongres Succesvol Persbeleid 2021.
Een interactieve sessie met Linda Valent van de Dorpsraad Wijk aan Zee (zeer succesvol in het opkomen voor de belangen van de omgeving van Tata Steel), Hans Nijenhuis (oud-hoofdredacteur AD en inmiddels werkzaam als Economieredacteur bij het AD) en de woordvoerders in de zaal.

Linda Valent - Dorpsraad Wijk aan Zee
Hans Nijenhuis - Redacteur en Commentator - AD

17.00 BORREL

  • Corner-Stone Marketing & Sales Programmes BV
  • Lorentzplein 34, 2012 HJ Haarlem
  • 023 - 542 19 26
  • info@corner-stone.nl