Locatie: Spant! Bussum | Prijs: € 795,-

Meer dan ooit liggen organisaties en hun bestuurders onder het vergrootglas. Bij de media maar ook bij burgers en andere stakeholders. Je moet als organisatie duidelijk maken waarvoor je staat, hoe je je wilt gedragen, wat je vindt van maatschappelijke issues…. en verantwoordelijkheid nemen als het onverhoopt misgaat. Maar hoe doe je dat op een goede manier? En vooral ook: hoe communiceer je hierover? Dat is de insteek van het 25e Praktijkcongres Succesvol Persbeleid.

Tijdens het Jaarcongres 2019 kijken we o.m. naar hoe topbestuurders: Jeroen van der Veer (ex-Shell) en Wim van der Meeren (ex-CZ) kleur bekennen in hun media-optredens, hoe je als communicatie-professional je management hierbij succesvol adviseert en hoe je stakeholders kunt betrekken door dilemma’s te delen (‘het nieuwe woordvoeren’). We bespreken hoe je je boodschap beter laat landen in deze tijd van vluchtigheid en ‘peer’ beïnvloeding. Verder is er natuurlijk (Praktijkcongres) volop aandacht voor praktijkervaringen en cases. Kortom: genoeg redenen om op dinsdag 8 oktober aan te schuiven bij dagvoorzitter Rick Nieman.

________________________________________________________________________________________________ Programma

09.30 25 JAAR SUCCESVOL PERSBELEID 


Het Praktijkcongres Succesvol Persbeleid beleeft haar 25e editie. Charles Huijskens, een van de bekendste crisiscommunicatie-experts van ons land, was er vanaf het eerste moment bij. In zijn gesproken column schetst hij de belangrijkste ontwikkelingen van het vak in de afgelopen 25 jaar en haalt hij de meest spraakmakende cases naar voren. Veel is veranderd, maar bij een crisis blijken de aloude ‘gouden regels’ nog steeds te gelden…..
Charles Huijskens
Directeur - Huijskens Communications


09.45 HOE ZICHTBAAR IS DE BESTUURDER?         ONDERZOEK

Welke bestuurder is het meest zichtbaar in traditionele en op social media? Wie uit
zich het meest over maatschappelijke issues? Publistat deed onderzoek. Rick Nieman in gesprek met Jeroen Scholten over de belangrijkste resultaten.

Jeroen Scholten
Directeur - Publistat


09.55 KLEUR BEKENNEN                                   2 TOP-BESTUURDERS

In de transparante wereld van vandaag is het onmogelijk neutraal te blijven. Je moet als organisatie en bestuurder duidelijk maken waarvoor je staat, wat je vindt van maatschappelijke en politieke issues. Naar de politiek, de media en het grote publiek. Rick Nieman interviewt twee topbestuurders die het klappen van de zweep wat dit betreft als geen ander verstaan. Eerst Jeroen van der Veer, vele jaren CEO bij Shell, daarna o.m. President Commissaris bij ING en momenteel o.m. President Commissaris bij Philips en Boskalis en voorzitter Raad van Toezicht TU Delft. Werd ‘Groene Jeroen’ genoemd omdat hij duurzaamheid in de jaren negentig al hoog in het vaandel voerde. Daarna gaat Rick in gesprek met Wim van der Meeren, tot mei van dit jaar bestuursvoorzitter van Zorgverzekeraar CZ en uitgeroepen tot ‘meest invloedrijke beslisser in de zorg van de afgelopen tien jaar’. Zette zich onvermoeibaar in voor de betaalbaarheid en kwaliteit van het zorgstelsel. Hoe en waar brengen Jeroen en Wim hun standpunten naar buiten? Hoe zorgen zij ervoor dat het authentiek blijft? Wat zijn hun ervaringen met de media? Rick Nieman in gesprek met twee topbestuurders met een ‘track-record’ als het gaat om het beïnvloeden van het publieke debat.
Jeroen van der Veer - ex-CEO Shell
Wim van der Meeren - tot mei '19 bestuursvoorzitter CZ


10.40 OPTREDEN BESTUURDER ONDER DE LOEP                                             DISCUSSIE

Onderzoek wijst uit dat het publieke vertrouwen in bestuurders in Nederland laag is. Er bestaat een grote kloof tussen wat ‘het publiek’ belangrijk vindt en waar bestuurders volgens hen voor staan. Alle reden derhalve om als topman/topvrouw meer en duidelijker naar voren te treden. En kleur te bekennen op voor de organisatie relevante issues. Hoe adviseer je hen hierbij? Welke optredens/interviews wel en welke niet? Hoe ga je om met (media)training? Welke eigen media (podcasts, video’s etc.) zet je in ter profilering? En: hoe staan journalisten tegenover het optreden van bestuurders? Hoe gaan ze het gesprek in? Wat gebeurt er als het moeizaam verloopt en wat betekent dat voor hun berichtgeving?
Lodewijk Hekking - Woordvoerder - Ministerie van JenV
Frank van Hoorn - Head Media Relations - Shell
Siebe Sietsma - Reporter - Nieuwsuur
Daan van Lent - Chef Economie - NRC Handelsblad


11.45 3x "à la TEDx"

1. EEN VERHAAL DAT 'PAKT'’

Met feiten alleen, kom je er niet meer als woordvoerder. Je moet een verhaal brengen dat raakt, duidelijk maakt waarom je iets doet en waarom dat belangrijk is. Hoe maak je zo’n verhaal? Marc Oosterhout, merkstrateeg en auteur van ‘De Kunst van het Kiezen’ (over politieke campagnes), neemt je mee.
Marc Oosterhout - Directeur - N=5

2. HOE KLIKGEDRAG HET NIEUWS BEÏNVLOEDT

Veel journalisten en persvoorlichters zijn erg gefocust op Twitter wanneer ze willen zien waarover gediscussieerd wordt. Maar Facebook en Instagram spelen een veel belangrijkere rol in nieuwsselectie en -berichtgeving. Jaap van Zessen, Chef Digitaal van AD.nl laat zien hoe dat werkt.

Jaap van Zessen - Chef Digitaal - AD.nl

3. ‘PEER-BEÏNVLOEDING': DE KLIMAATMARS ALS VOORBEELD

De recente klimaatmars in Amsterdam was met 40.000 bezoekers de grootste klimaatdemonstratie in Nederland ooit. Via social media en een uitgekiende big-organizing strategie verspreidde het evenement zich als een inktvlek. Hoe zet je zo’n actie op? Wat betekent het voor de structuur van je organisatie? Hoe kun je ‘peer’-beïnvloeding aanwakkeren en lokale netwerken activeren? En hoe betrek je daar dan de reguliere media bij? Donald Pols, directeur Milieudefensie, licht toe.

Donald Pols - Directeur - Milieudefensie

12.45 HET NIEUWE WOORDVOEREN: DELEN VAN DILEMMA'S

De roep om transparantie is groot. Burgers, belangengroepen, media en andere stakeholders eisen verregaande openheid van organisaties. Ook van de overheid. Ze willen weten waarom beslissingen worden genomen en welke afwegingen daarbij worden gemaakt. En dan vanzelfsprekend in een vroegtijdig stadium. Vandaar dat ministeries meer en meer opereren vanuit het ‘dilemma-logica’ concept: communiceer over de spanningen rond problemen en de oplossing daarvan. Waarom vindt de Rijksoverheid dit belangrijk? Hoe krijg je hiermee de 'silent majority' in beweging en versterk je de dialoog over maatschappelijke opgaven? Waarom past juist deze aanpak goed bij de huidige media-realiteit waarbij emoties vaak belangrijker zijn dan feiten? Guido Rijnja licht toe, natuurlijk geïllustreerd met voorbeelden uit de overheidspraktijk.
Guido Rijnja
Adviseur Communicatiebeleid - Rijksvoorlichtingsdienst


13.45 WITH POWER COMES RESPONSIBILITY (AND SCRUTINY)               CASE GOOGLE

Privacy, EU- onderzoek. Google ligt onder een vergrootglas en wordt door de media kritisch gevolgd. Tegelijkertijd is Google nog steeds een van de meest populaire werkgevers en scoort het hoog in alle merkonderzoeken. Hoe ga je daarmee om? Waarvoor en hoe neem je verantwoordelijkheid? Welke invloed heeft de cultuur op de wijze van communiceren en het persbeleid? En hoe werkt dat in een groot internationaal bedrijf? Cindy Penders, Communicatiemanager Google Benelux legt uit, deelt haar learnings en reageert op wat journalisten vinden van het persbeleid van Google.
Cindy Penders
Communicatiemanager - Google Benelux


14.15 VAN JOURNALIST VIA ZONDEBOK NAAR EIGEN BAAS                 CASE PERDIEP RAMESAR

De ene dag ben je een gevierde journalist, de andere dag ben je gefaald. Dat overkwam Perdiep Ramesar van dagblad Trouw toen hij de journalistieke codes niet naar behoren had gevolgd. Nu 4 jaar later vertelt hij zijn verhaal. Hoe het is – nadat je van je voetstuk valt en de media met jouw verhaal er vandoor gaan (en je dat begrijpt, want je deed het zelf eerder ook) – om weer de weg naar boven te vinden en zelf de regie terug te pakken. Wat zijn de wijze lessen die Perdiep heeft geleerd en hoe kom je langzamerhand weer terug? Een persoonlijk verslag.
Perdiep Ramesar
Eigenaar Perdiep.nl Communicatietraining & Coaching


14.45 ONDER VUUR                                                                      CASES VMBO MAASTRICHT & ENECO

Twee organisaties onder vuur: allereerst VMBO Maastricht dat maandenlang in het nieuws was vanwege het examendebacle. Paul ’t Lam was woordvoerder en geeft inkijk in zijn persstrategie. En dan Eneco dat te maken heeft met steeds meer maatschappelijke weerstand tegen windmolens, tot aan windmolenterrorisme toe. Hoe ga je om met kritische burgers en hoe verwoord je dat in de media? Edwin van de Haar van Eneco legt uit. Vanuit het principe hoor en wederhoor geven journalisten Rik Kuiper (Volkskrant) en Henrik-Willem Hofs (NOS Nieuws) hun mening over het gevoerde persbeleid van deze twee organisaties.
Paul ’t Lam - Woordvoerder VMBO Maastricht, Zelfstandig Communicatieadviseur
Edwin van de Haar - Woordvoerder - Eneco
Rik Kuiper - Binnenlandverslaggever - de Volkskrant
Henrik-Willem Hofs - Verslaggever - NOS Nieuws


15.40 ALLE HENS AAN DEK BIJ TERREURAANSLAG                  CASE GEMEENTE UTRECHT 

En dan ineens is het zover: 18 maart. Ook Nederland wordt getroffen door een terroristische aanslag. Terwijl de schok groot is, communiceren Politie, Gemeente, Openbaar Ministerie en NCTV open over wat ze op dat moment weten, met als middelpunt Burgemeester van Utrecht: Jan van Zanen. Directeur Marketing en Communicatie Hanneke de Korte en Woordvoerder Sjoukje Volten waren nauw betrokken en doen verslag: wat was hun taak? Hoe begeleidden zij de burgemeester bij zijn media-optredens? Wat liep wel en wat niet volgens draaiboek? Wat vonden zij van de berichtgeving: in de reguliere media en op social media (want ineens telt ons land 17 miljoen crisiscommunicatie-experts)?

Omdat het evaluatieonderzoek later wordt gepubliceerd dan verwacht, kunnen Hanneke en Sjoukje dinsdag helaas niet zelf hun ervaringen delen. In hun plaats gaan AD-misdaadjournalist Yelle Tieleman en crisiscommunicatie-expert Koen van Tankeren in gesprek met Rick Nieman. Yelle was – direct na de terreuraanslag - als eerste journalist ter plekke. Zijn tweet over de aanslag werd maar liefst 500.000 keer bekeken. Koen is zelfstandig adviseur crisiscommunicatie en mediastrategie en voorzitter van de Utrechtse Communicatiekring. Met die achtergrond volgde hij de communicatie rond de aanslag in Utrecht met buitengewone belangstelling. Wat vinden zij van het gevoerde persbeleid van de Gemeente Utrecht? Wat ging goed? Wat had – achteraf gezien - beter gekund? En vooral ook: wat viel op aan wat er gebeurde aan mediazijde, bij het publiek en in de communicatie van de Gemeente Utrecht?

Yelle Tieleman – misdaadjournalist - AD
Koen van Tankeren - Koen Communicatie & Advies – Voorzitter Utrechtse Communicatiekring


16.15 CASE VAN HET MOMENT:                                   "STIKSTOFCRISIS"


De stikstofcrisis is ‘de case van het moment’. Hoe kan het ook anders. Het legt Nederland plat. Natuur- en Milieu-organisaties juichen. Transport- en Bouw-sectoren zuchten en kreunen en de boeren gaan met duizenden tractoren naar Den Haag. Hoe zat het met de perscommunicatie rondom dit dossier? Aan tafel:
Steffart Buijs - Woordvoerder Commissie Remkes
Johan Vollenbroek - Voorzitter MOBilisation for the Environment
Jan Cees Vogelaar - Co-founder Agrifacts en vz. Mesdag-fonds 
Mark van den Oever - Oprichter Farmers Defence Force

17.00 BORREL

  • Corner-Stone Marketing & Sales Programmes BV
  • Lorentzplein 34, 2012 HJ Haarlem
  • 023 - 542 19 26
  • info@corner-stone.nl