Locatie: Spant! Bussum | Prijs (excl. BTW): € 895,-

Hoe lastig is het om als woordvoerder te strijden tegen tendentieuze berichtgeving, halve waarheden of soms zelfs gewoon desinformatie? Je hebt je feiten paraat maar er lijkt geen gehoor voor te zijn. Meningen zijn interessanter, zowel voor de journalist maar – laten we eerlijk zijn – ook voor het grote publiek. Hoe krijg je je boodschap over de bühne in een medialandschap waar meer waarde gehecht lijkt te worden aan posts op social media en discussies bij Vandaag Inside dan aan een feitelijk onderbouwd verhaal? Hoe scheiden journalisten feiten van fictie? Hoe voorkomen ze dat ze in een frame ‘trappen’? En ook interessant: kunnen woordvoerders en journalisten samen een vuist vormen tegen desinformatie en zo het vertrouwen herstellen in media en organisaties?

Op deze en meer vragen krijg je antwoord tijdens het komende Praktijkcongres Succesvol Persbeleid dat dit keer als thema heeft: Feiten, fictie, frictie. Je krijgt zowel vanuit de wetenschap als de praktijk inzicht in wat je kunt doen als je te maken krijgt met desinformatie, halve waarheden en onjuiste beeldvorming. Je leert wat AI voor consequenties heeft voor jou als woordvoerder én hoort hoe je een onjuist frame kunt ‘deframen’. Daarnaast spreken journalisten zich uit over hoe zij omgaan met de precaire balans tussen feiten en meningen.

Natuurlijk zoals altijd met scherpe debatten, puntige TED-Talks en actuele cases van onder meer BNNVARA, Rutgers, Voedingscentrum, Gemeente Zaanstad en ASML Genoeg redenen om op dinsdag 15 oktober aan te schuiven bij dagvoorzitter Rik van de Westelaken
__________________________________________________________________________________________________

Standhouder: 
     

__________________________________________________________________________________________________


Programma

08.30 REGISTRATIE EN KOFFIE

09.25 OPENING DOOR DE DAGVOORZITTER


Rik van de Westelaken - TV-presentator - EenVandaag


09.30 WAT WEL EN WAT NIET TE DOEN TEGEN DESINFORMATIE?

We krijgen er steeds meer mee te maken: halve waarheden, suggestieve berichten en soms zelfs klinkklare onzin, vooral verspreid via social media. En waar of niet waar, vanuit de bubbel waarin de ontvangers zich bevinden, wordt dit soort berichtgeving vaak meer geloofd dan die van de betreffende organisatie zelf. Hoe ga je hiermee om? En wat weten we eigenlijk van de verspreiders van desinformatie: wie zijn zij en waarom doen ze het? Wetenschapper Rens Vliegenthar
t deelt zijn bevindingen uit onderzoek en geeft je tips hoe je je boodschap staande houdt in een landschap waar zoveel wantrouwen en desinformatie rondgaat.
Prof.dr. Rens Vliegenthart - Hoogleraar Strategische Communicatie - Wageningen University & Research (WUR)

10.10 DEBAT DE PRECAIRE BALANS TUSSEN FEITEN EN MENINGEN

Hoe zorgen journalisten voor een verantwoorde balans tussen feiten en meningen? Meningen maken het verhaal persoonlijker maar hoe lastig is het om daarin niet door te slaan, teveel de ene kant te belichten, een mening naar voren te brengen die slechts door een handje vol wordt gedeeld…. En hoe scheiden ze feiten van fictie? Of is sensatie en ‘being first’ een te verleidelijke moneymaker aan het worden? Hoe zien journalisten hun eigen verantwoordelijkheid hierin? (Hoe) Kunnen zij samen met woordvoerders een vuist maken tegen misleidende informatie? Want ook hun geloofwaardigheid staat op het spel. Debat met journalisten en de zaal

Lindsay Mossink - Hoofdredacteur - NU.nl
Roelof Bosma - Onderzoeksjournalist - Zembla / Journalist van het Jaar 2023 i.v.m. Zembla-uitzending ‘De PFAS-doofpot’
Marcia Nieuwenhuis - Onderzoeksjournalist RTL Nieuws en schrijfster


10.50 PAUZE

11.20 IS AI EEN ZEGEN OF EEN VLOEK VOOR HET VAK?

Generatieve AI-tools als ChatGPT, Copilot en Claude hebben een overrompelende opwachting gemaakt die het communicatievak op haar grondvesten doet schudden. Welke kant gaat het op? Nadert er voor woordvoerders en journalisten een existentiële gevarenzone? Of is het juist de redding? Komt er door AI alleen maar meer nepnieuws op ons af? Of kunnen woordvoerders en journalisten dankzij AI samen wellicht een vuist maken tegen het tanende vertrouwen in zowel media als organisaties? Laurens Vreekamp schetst de mogelijkheden maar waarschuwt ook waarvoor je moet oppassen, met voorbeelden die spreken voor zich.

Laurens Vreekamp - Oprichter Future of Journalism / Auteur ‘The Art of AI’

11.50 HOE BEHOUD JE AUTORITEIT?

Extreme diëten, sensationele superfoods, de eiwithype, supplementenguru’s: het Voedingscentrum heeft elke dag te maken met desinformatie over voeding op Instagram, Facebook en TikTok. Vaak vanuit de beste intenties gedeeld, maar in veel gevallen niet goed (wetenschappelijk) onderbouwd of door commercie gedreven. In veel gevallen vinden de trends een weg naar traditionele media. Hoe vind je een balans tussen het bieden van tegengeluid in de media en op social media en het ‘loslaten’? Wanneer reageer je wel en wanneer niet? En als je reageert: wat is dan de beste tactiek? Hoe behoud je je rol als autoriteit en kun je tegenwicht bieden tegen desinformatie die de gezondheid van mensen in gevaar brengt? Anne Lutgerink van het Voedingscentrum deelt haar ervaringen, gevolgd door een tafelgesprek waar ook Joey Scheufler initiatiefnemer van Dokters Vandaag op TikTok aanschuift.

Anne Lutgerink - Woordvoerder en redacteur social media - Voedingscentrum
Joey Scheufler - Social Media deskundige, Founder van Prappers, Initiatiefnemer Dokters Vandaag


12.30 LUNCH

13.30 CASE BNNVARA WANNEER WOORDVOERING OVER GRENZEN GAAT

BNNVARA zette in haar programma BOOS grensoverschrijdend gedrag op de kaart, maar werd nog geen jaar later zelf onderwerp van gesprek toen de Volkskrant onthulde dat DWDD jarenlang voor velen ‘een burn-outfabriek’ was geweest, vanwege de giftige werkcultuur. Wat doe je wanneer je dat als organisatie op je bord krijgt? Hoe (snel) neem je stelling? Hoe benader je de journalist? En hoe adviseer je je directeur zich op te stellen in interviews over zo’n gevoelig onderwerp? Aan de andere kant van het spectrum: hoe win je als journalist het vertrouwen van mensen om zo’n kwetsbaar en persoonlijk verhaal te delen? Hoe doe je onderzoek terwijl er voortdurend nieuws en roddels worden gelekt? En hoe lang houd je je kaarten tegen de borst richting de organisatie die je onderzoekt? Thijs Verheij van BNNVARA en Willem Feenstra van de Volkskrant kijken terug op de woordvoering en de berichtgeving rondom één van de meest spraakmakende zaken in omroepland van de afgelopen tijd.

Thijs Verheij - Manager Communicatie - BNNVARA
Willem Feenstra - Onderzoeksjournalist - de Volkskrant


14.10 2x FEITEN, FICTIE, FRICTIE

CASE RUTGERS WEEK VAN DE LENTEKRIEBELS


Rutgers beleefde vorig jaar roerige tijden rondom de Week van de Lentekriebels door veel desinformatie in de media. Met bedreigingen als gevolg. Dit jaar verliep de Week van de Lentekriebels rustiger. Josien Jacobs deelt haar ervaringen met het gevoerde pers- en social mediabeleid toen en nu.
Josien Jacobs - Persvoorlichter en Sr. Communicatieadviseur - Rutgers (expertisecentrum seksualiteit)

CASE RADBOUD UNIVERSITEIT PRO-PALESTINA DEMONSTRATIES


In mei kreeg de Radboud Universiteit net als diverse andere universiteiten te maken met intense Pro-Palestina demonstraties. In eerste instantie schreven media nog over de festival-achtige sfeer in Nijmegen, maar die sfeer veranderde. Het iconische Erasmusgebouw werd door demonstranten bezet, waarna ontruiming volgde. Nadat activisten ravage aanbrachten in een ander universiteitsgebouw, ontruimde de politie ook het tentenkamp en legde de burgemeester demonstratie-beperkingen op. De academische gemeenschap reageert verdeeld. Hoe heeft de Radboud Universiteit het pers- en sociale-media-beleid gevoerd rondom de demonstraties in het voorjaar?
Martijn Gerritsen - Woordvoerder - Radboud Universiteit


Martijn Bink (Verslaggever NOS Nieuws) vertelt wat hij vindt van het gevoerde persbeleid van Rutgers en Radboud Universiteit


14.50 HOE KUN JE ONJUISTE BEELDVORMING OVER ASIELZOEKERS ‘DEFRAMEN’?
TEDTALK 

Hoe stel je een onjuist beeld bij? Misschien wel het lastigste communicatieprobleem dat er is. Zeker als het over zo’n gevoelig dossier gaat als asielzoekers. Welke frames zijn er rond asielzoekers? Hoe maakt de journalistiek hiervan gebruik? En: wat kun je als woordvoerder doen om de bestaande frames te deframen? Mirjam Vossen, Mediawetenschapper en gespecialiseerd in het framen/deframen van de beeldvorming over asielzoekers, helpt je op weg.

Mirjam Vossen - Mediawetenschapper - OnMigration

CASE GEMEENTE ZAANSTAD

Gemeente Zaanstad probeert het net even anders te doen als het gaat over de opvang van asielzoekers. Met de Burgemeester en zijn uitingen hierover voorop, bewonersbijeenkomsten en vooral veel (pers)communicatie weten zij de beeldvorming ten aanzien van asielzoekers overwegend positief te houden. Wat is hun ervaring met frames van de media en hoe gaan zij hiermee om?

Martijn Jonker - Hoofd Communicatie - Gemeente Zaanstad

Dagvoorzitter Rik van de Westelaken in gesprek met Mirjam Vossen en Martijn Jonker over de ervaringen bij Gemeente Zaanstad

15.30 PAUZE

15.50 CASE ASML BALANCEREN TUSSEN GROEI, POLITIEK, MEDIA EN PUBLIEKE OPINIE


ASML heeft roerige jaren achter de rug: enorme groei, geo-politieke spanningen, een nieuwe CEO, de lobby richting de politiek over het Nederlandse vestigingsklimaat en niet te vergeten de inspanningen om ‘in gesprek blijven’ met de Regio Eindhoven. Behalve de enorme economische boost die ASML de regio geeft, ondervinden bewoners ook nadelen van de groei die het bedrijf doormaakt, zoals extra druk op de woningmarkt en de infrastructuur. Hoe voer je succesvol persbeleid en blijf je authentiek in zo’n dynamische spectrum van stakeholders waar geruchten, halve waarheden en tendentieuze berichtgeving grote impact kunnen hebben? Head of Media Relations Monique Mols neemt je mee achter de schermen van het belangrijkste technologiebedrijf van Europa. Journalist en columnist Marc Hijink van NRC schreef het boek ‘Focus, de wereld van ASML’ en bracht daarvoor veel tijd door binnen ASML. Hoe verliep de communicatie hierover en welke afspraken zijn gemaakt? Hoe maakte hij de afweging wat wel en wat niet te publiceren? En: wat vindt hij van het gevoerde persbeleid van ASML?

Monique Mols - Head of Media Relations - ASML
Marc Hijink - Journalist & columnist - NRC


16.30 CASE VAN HET MOMENT
Omdat we een zo actueel mogelijk programma willen aanbieden, laten we één case open tot op het laatste moment. Wat of wie is prominent in het nieuws in oktober? Rik van de Westelaken in gesprek met een betrokken journalist en de persvoorlichter van de betrokken organisatie c.q. persoon. Onderwerp van gesprek: het persbeleid rondom de kwestie die iedereen in oktober 2024 bezighoudt.

17.00 BORREL
  • Corner-Stone Marketing & Sales Programmes BV
  • Lorentzplein 34, 2012 HJ Haarlem
  • 023 - 542 19 26
  • info@corner-stone.nl