Praktijkcongres

Succesvol Persbeleid 2017

Locatie: Spant! Bussum | Prijs: € 895,-

Nepnieuws, alternatieve feiten, internettrollen, filterbubbles…. Het zijn veelbewogen tijden voor de journalistiek maar ook voor organisaties die hun boodschap willen uitdragen. Voor veel mensen is de waarheid simpelweg de waarheid niet meer. Ze hebben weinig vertrouwen in ‘mainstream’ media, maar delen zelf blindelings en kritiekloos ‘feitenvrije’ berichten. Met alle risico’s van dien voor de reputatie van betrokken organisaties.

Tijdens het Jaarcongres 2017 kijken we o.m. naar de gevolgen van de manier waarop nieuws zich vandaag de dag verspreidt en de eisen die dat stelt aan de woordvoerder. We voeren vakdiscussies en praten over dilemma’s aan de hand van actuele cases van o.m. UMC Utrecht, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, McDonald’s Nederland en RIVM. Speciale gasten zijn Eliana Johnson (Politico USA) en Arjen Lubach (wat is zijn invloed op de publieke opinie?)
Kortom: genoeg redenen om op 10 oktober aan te schuiven bij dagvoorzitter Rick Nieman.

Laatste nieuws!
'Case van het moment' is de eiercrisis die ontstond door de berichtgeving rond het Fipronil-schandaal. Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders en Jan Salden, Economie-redacteur EenVandaag gaan hierover in gesprek met Rick NiemanProgramma

09.25 OPENING DOOR DE DAGVOORZITTER

 

09.30 'ALTERNATIVE FACTS', A NEW MEDIA-ERA


Trump’s candidacy and election have transformed the media landscape, creating superficial hostility between the White House and the mainstream media but in reality granting them enormous new powers. They have also elevated boisterous online outlets like Breitbart, which is closely tied to the administration -- and enjoys the sort of direct line to power that the elite outlets once did. We're also seeing changes in how people consume news -- and in who they believe. Where will this lead? Eliana Johnson, National Political Reporter of Politico (USA) will share her thoughts.
Eliana Johnson
National Political Reporter - Politico (USA)

 

10.00 DE WAARHEID VAN NEPNIEUWS


Ook in Nederland heeft nepnieuws een nieuwe betekenis gekregen. Feiten kunnen opeens ook ‘alternatieve feiten’ zijn en soms worden ‘trollen’ ingezet om de publieke opinie te beïnvloeden. In hoeverre is de situatie in de USA een blauwdruk voor wat we in Nederland zien gebeuren? Zijn wij meer geïnteresseerd in feiten en tegengestelde meningen of consumeren wij (ook) alleen nog maar nieuws dat in onze ‘filterbubble’ past? Peter Burger, nepnieuwsonderzoeker, schetst de ontwikkelingen en geeft zijn visie op de toekomst. 
Peter Burger
Nepnieuwsonderzoeker - Universiteit Leiden

 

10.30 WELKE AFSLAG NEMEN DE MEDIA? DISCUSSIE


Wat is het antwoord van de media in Nederland? Het gezag van de (traditionele) media staat onder druk. Hoe denken zij het probleem te tackelen van ‘alternatieve feiten’, halve en hele onwaarheden? Hoe ver reikt hun bronnenonderzoek? Wat blijft erover van het aloude hoor/wederhoor-principe? En hoe zien zij de risico’s van het gebruik van algoritmes in relatie tot eenzijdige opinievorming? Discussie met vertegenwoordigers van media.
* Marcel Gelauff - Hoofdredacteur NOS-Nieuws
* Stijn Bronzwaer - Adjunct-Hoofdredacteur NRC Handelsblad
* Gert-Jaap Hoekman - Hoofdredacteur NU.nl

 

11.00 OCHTENDPAUZE

 

11.20 HET NIEUWE PERSBELEID


De veranderde nieuwsconsumptie, het afnemend vertrouwen in media en organisaties, toenemende peer-to-peer-beïnvloeding … wat betekenen deze ontwikkelingen voor het te voeren persbeleid van organisaties? Wat zijn de valkuilen en misschien nog wel interessanter: wat zijn de uitdagingen voor de komende jaren? Bartho Boer illustreert aan de hand van recente praktijkvoorbeelden wat er aan de hand is, deelt zijn ideeën en daagt de zaal uit mee (of tegen) te denken.
Bartho Boer


12.00 VAKDISCUSSIES (KEUZE UIT 4)

DISCUSSIE 1: WAPEN JEZELF TEGEN NEPNIEUWS OP SOCIAL MEDIA


Dagelijks ontstaan geruchten en verschijnen onzinberichten op social media. Wanneer is het slim om te reageren en wanneer kun je het beste zwijgen? En: hoe kun je je erop voorbereiden? Vakdiscussie over online reputatie, tone of voice en alternatieve feiten, afgetrapt door Jaap de Bruijn, Woordvoerder/Social Media Manager bij zorgverzekeraar Coöperatie VGZ.
Jaap de Bruijn
Woordvoerder/Social Media Manager - Coöperatie VGZ


DISCUSSIE 2: HOE VERDER MET DE REGIONALE JOURNALISTIEK?

De regionale journalistiek heeft het zwaar. Het ontbreekt aan diversiteit en soms ook aan kwaliteit. Voor veel organisaties is een goede regionale journalistiek echter essentieel om haar stakeholders te informeren en/of de bestuurlijke macht te controleren. Vakdiscussie over ervaringen en mogelijke oplossingen, afgetrapt door Jeroen Koedam, Hoofd Communicatie van Provincie Zuid-Holland.
Jeroen Koedam
Hoofd Communicatie - Provincie Zuid-Holland


DISCUSSIE 3: TEGENVERHALEN ALS ANTWOORD OP RONDZINGENDE VERHALEN

Een verhaal met emotie gaat er beter ‘in’ dan gortdroge feiten. Maar 'rondzingende’ verhalen kunnen de geloofwaardigheid van een organisatie danig aantasten. Tegenverhalen kunnen dan een oplossing zijn. José Sanders, hoogleraar Narratieve Communicatie aan de Radboud Universiteit, deelt de resultaten van haar analyse van lastige verhalen en gaat in discussie.
José Sanders
Hoogleraar Naratieve Communicatie - Radboud Universiteit Nijmegen


DISCUSSIE 4: MEER INVLOED VANUIT DE POLITIEK

Organisaties hebben meer en meer te maken met beïnvloeding vanuit de politiek. Denk aan bonusvergoedingen of prijsstelling van producten. Andersom proberen organisaties ook hun invloed in de politiek te doen gelden, bijvoorbeeld via Kamervragen. Vakdiscussie over hoe je dit ‘politieke spel’ in goede banen leidt, afgetrapt door Jesse Martens, Public Affairs Advisor bij PGGM.
Jesse Martens
Public Affairs Advisor - PGGM


12.45 LUNCH

 

13.45 HARDNEKKIGE MISVATTINGEN


'Hamburgers van McDonald's bederven niet', 'Door een HPV-inenting kun je verlamd raken' ….. Wat doe je als er hardnekkige misvattingen over je product of dienst de ronde doen? Reageren met feiten? Ingaan op de emotie? McDonald’s Nederland en RIVM hebben regelmatig te maken met 'broodje-aap'-verhalen op social media. Wat zijn hun ervaringen? En hoe gaat Volkskrant-journaliste Ellen de Visser om met rondzingende verhalen?
* Eunice Koekkoek - Manager Corporate Communicatie McDonald's Nederland
* Mariëtte Pasman - Stafhoofd Communicatie en Documentaire Informatievoorziening RIVM
* Ellen de Visser - Medisch redacteur de Volkskrant


14.15 OPENHEID NA IVF-BLUNDER


‘Mogelijk zaadcellen verwisseld in ivf-kliniek UMC Utrecht’, ’26 vrouwen mogelijk bevrucht door zaad verkeerde man’, …. Het zijn enkele van de koppen in de media eind december 2016. Het zal je maar gebeuren als ziekenhuis. Wat in potentie kon uitlopen op een enorme (publieke) rel, is door openheid en een strakke regie van de communicatie in de kiem gesmoord. Hoe zag de communicatiestrategie eruit? Wat ging volgens plan en waar moest ad-hoc worden bijgestuurd? Welke lessen zijn hieruit te trekken? En wat vindt journalist Marcia Nieuwenhuis van AD van de gevolgde aanpak?
* Eric Trinthamer - Hoofd Communicatie/Woordvoerder RvB UMC Utrecht
* Marcia Nieuwenhuis - Onderzoeksjournalist AD


14.45 TERRORISMEDREIGING BRON VOOR SPECULATIE - INTERVIEW


Als er één terrein gevoelig is voor grote maatschappelijke onrust, dan is het wel terrorismedreiging. Communicatie hierover luistert dan ook enorm nauw. Rick Nieman gaat in gesprek met Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Hoe gaan zij om met geruchten in de (nieuwe) media? Hoe proberen ze een zo reëel mogelijk beeld te creëren van de situatie? En wat vindt hij van de berichtgeving over terreurdreiging: nemen media hun verantwoordelijkheid hierin?
Dick Schoof
Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid


15.15 MIDDAGPAUZE

15.35 CASE VAN HET MOMENT: DE EIER-CRISIS
'NVWA waarschuwt voor consumptie van eieren vanwege te hoog Fipronil-gehalte'.
Dit bericht op 31 juli was de opmaat voor wat zou uitgroeien tot een Europese eiercrisis. Een crisis die volgens experts met de juiste communicatie en woordvoering nooit zo groot zou zijn geworden. Of zoals een van hen het stelde: "de aanpak van de Fipronil-zaak was als het gooien van een atoombom op een mug". Reden genoeg om deze crisis te behandelen als 'Case van het moment'.
Rick Nieman gaat in gesprek met Hennie de Haan (voorzitter Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders) en Jan Salden (economie-redacteur EenVandaag).
* Hennie de Haan - Voorzitter NVP
* Jan Salden - Economie-redacteur EenVandaag


16.15 ARJEN LUBACH OVER DE KRACHT VAN JOURNALISTIEKE SATIRE


Met de satirische nieuwsshow "Zondag met Lubach" is Arjen Lubach definitief doorgebroken bij het grote publiek. Spraakmakende items als het viraal gegane filmpje ‘The Netherlands Second’ (meer dan 74 miljoen keer bekeken), het gefileerde verkiezingsprogramma van Geert Wilders’ PVV (#HoeDan, meer dan 1.000.000 views) en de introductie van de app ‘KamerGotchi’ (meer dan 600.000 downloads) markeren het succes. Lubach legt met zijn humor feilloos de vinger op zere plekken. En weet wat op social media werkt en wat niet, waardoor zijn reikwijdte vele malen groter is dan het kijkerspubliek op zondag. Hoe ziet Arjen Lubach zelf zijn invloed op de opinie van het Nederlandse publiek? Legt hem dit beperkingen op? Arjen Lubach over de kracht van ‘journalistieke’ satire, juist in tijden van nepnieuws en alternatieve feiten.
Arjen Lubach

17.00 BORREL

  • Corner-Stone Marketing & Sales Programmes BV
  • Lorentzplein 34, 2012 HJ Haarlem
  • 023 - 542 19 26
  • info@corner-stone.nl